Det säger Rolf Enqvist, ordförande i PRO:s samorganisation i Linköping. På tisdagen träffade han regionrådet Torbjörn Holmqvist (S) och Linköpings borgmästare Helena Balthammar (S) för att diskutera äldrevården tillsammans med Lars Bohman PRO-ordförande i Ekholmen och Monica Sjösten, styrelseledamot i PRO:s samorganisation.
– Det som våra medlemmar pratar om allra mest är vårdcentralernas öppettider och tillgänglighet till bland annat sjukvårdsupplysningen 1177. Det är för mycket väntan inom vården, säger Monica Sjösten.
Torbjörn Holmqvist konstaterar att det är ett prioriterat område:
– Sjukvårdsupplysningen måste bli mera tillgänglig. Annars söker sig allt fler till akuten som också har problem med långa väntetider.
Hur ska ni lösa det?– Dels handlar det om att utöka bemanningen, dels om att utbilda fler sjuksköterskor och distriktsläkare. Vården måste i högre utsträckning anpassas efter dem som har stora behov och regelbunden kontakt, säger Holmqvist.
Mellan år 2015 och 2030 ökar antalet personer i åldern 80 år och äldre med nästan 60 procent. Nu talar Socialdemokraterna om en omställning, från sjukhustung vård till mer vård nära patienten i hemmet.
– Även här handlar det om att utbilda fler läkare och sjuksköterskor. Men också om ny teknik och nya mobila lösningar. I östra länsdelen har vi testat mobil röntgenutrustning. Den gör att gamla slipper att åka in till sjukhuset för att röntga till exempel en fallskada, säger Torbjörn Holmqvist.
De PRO-aktiva pensionärerna efterfrågar också mer kontakt med läkare och sjuksköterskor inom äldrevården, något som både Helena Balthammar och Torbjörn Holmqvist tog till sig.
– Vi har ett problem med att få den kompetensen dit. Det handlar om att göra det yrket populärt, konstaterar de.
Nationellt vill S satsa två miljarder på nära vård under kommande mandatperiod. Det skulle ge Östergötland 90 miljoner kronor i ökade statsbidrag till just nära vård. Sammantaget S välfärdssatsning Östergötland 271 miljoner i ökade statsbidrag.
Vad ska ni göra med de pengarna?– Vi vill satsa på ökad bemanning och bättre öppettider på vårdcentralerna, men också bygga ut sjukvårdsupplysningen och den digitala vården som kommer starkt i framtiden, svarar Torbjörn Holmqvist.
Digital vård låter dock inte så fantastiskt i alla pensionärers öron:
– Nej, det är en generationsfråga. Många klarar det, men för dem som är födda på 1930- och 40-talen måste det finnas traditionella alternativ, konstaterar Lars Bohman.