S tar alla oppositionens kommunalrådsposter

Elias Aguirre byter hårda saker mot mjuka när han – efter socialdemokraternas interna val – blir vice ordförande för barn- och ungdomsnämnden.

...tillsammans med Mari Hultgren

...tillsammans med Mari Hultgren

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2018-10-16 19:00

Efter nästan fyra år som ordförande för samhällsbyggnadsnämnden med frågor som rör sådant som byggen och gator så blir det nästkommande mandatperiod helt andra saker som kommer att vara hans fokus. Nämligen sådant som rör barn och unga, förskola och grundskola.

Varför denna ändring av sakfrågor?

– Jakob Björneke, som nu slutar, har gjort ett utmärkt jobb med skolfrågor. Det behövdes en ersättare och jag fick frågan. Jag har ägnat fyra år och fått fart på byggandet och fått en hel del skolor både byggda och renoverade. Nu får jag möjlighet att påverka det kanske viktigaste för en socialdemokrat, nämligen innehållet i välfärden och skolan, säger Elias Aguirre.

Vilka frågor tycker du är viktiga på ditt område?

– Som småbarnsförälder är man medveten om hur viktigt det är att det fungerar bra i personalgrupperna på förskola och skola. Att det ska finnas tillräckligt mycket personal så att barnen blir sedda. Sedan tycker jag att det är viktigt att vi jobbar vidare med skolmiljön. Att studiemiljön är lugn och att vi har bra lokaler. Här finns det nog mycket att göra.

Andra viktiga frågor, enligt Aguirre, är att fortsätta arbetet mot segregationen i skolan som – det vet man – påverkar skolresultaten.

Utöver sin vice ordförandepost i Barn- och ungdomsnämnden är Aguirre också – sedan i måndags kväll – nyvalt kommunalråd i opposition tillsammans med Kristina Edlund, Mikael Sanfridson och Mari Hultgren. Helt ny som kommunalråd är Mari Hultgren. Hon har varit ledamot i samhällsbyggnadsnämnden under flera mandatperioder och också varit både ordförande och vice ordförande i direktionsstyrelsen för Räddningstjänsten Östra Götaland.

Kristina Edlund byter ordförandetiteln i kommunstyrelsen mot titeln vice ordförande, Mikael Sanfridson fortsätter i äldrenämnden, nu som vice ordförande och Mari Hultgren blir vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Av de fyra kommunalrådsposter som oppositionen fick tog Socialdemokraterna samtliga. Men det tycker Kristina Edlund, kommunalråd och gruppledare för S, inte är så konstigt. Partiet vill fortsätta att ha inflytande över stora och viktiga nämnder och kan – i kraft av reglerna och sin storlek – göra så här.

Men ni hade kunnat dela med er till Miljöpartiet som ni har valtekniskt samarbete med, eller hur?

– Ja, det hade vi kunnat, men vi är fem gånger större och vi vill ha sektorsansvar i de stora nämnderna.

... och Mikael Sanfridson.
... och Mikael Sanfridson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!