Den här gången har politikerna, enligt Mattias Ottosson, jobbat på ett annat sätt för att åstadkomma idéer som kommer att skapa nya jobb.
– Vi har pratat med många företagare och frågat vad de vill att vi gör för att bemöta deras behov och för att underlätta för dem. Därför handlar vårt program mycket om villkor för mindre och medelstora företag, säger Mattias Ottosson.
Många mindre företag anser att det stora inte är att starta företag utan att ta nästa steg och börja växa och anställa. För det behövs olika speciella insatser som Socialdemokraterna är villiga att satsa på. De vill också se till att fler mindre och medelstora, lokala företag får chansen att lägga anbud vid offentliga upphandlingar.
– Det råder en frustration bland lokala företagare eftersom systemet är så krångligt. Vi vill förenkla det så att de kan konkurrera på liknande villkor. Upphandling är, om det används rätt, ett starkt verktyg för att skapa jobb, säger Mattias Ottosson.
Socialdemokraterna vill att utbildningar i länet styrs mer så att lokala företag och arbetskraft rustas för att kunna bygga Ostlänken och ta de jobb som kommer i samband med dubbelspåret. Och att utbildningar inom naturvetenskap och teknik marknadsförs bättre så att de lockar fler elever och studenter. Företagens behov av utbildad arbetskraft måste kunna matchas med arbetssökande som får rätt utbildning. Och för att underlätta matchningen skulle Östergötland provas som pilotlän för arbetsförmedlingar i alternativ regi.
– Många är missnöjda med Arbetsförmedlingen som misslyckats med matchningen. Åtskilliga företag behöver arbetskraft för att växa medan antalet arbetslösa ökar. Därför skulle man kunna hitta andra sätt att driva arbetsförmedlingar. Kanske i kommunens regi eller i samarbete med landstinget och med några andra intressenter, säger Mattias Ottosson.
Att utvidga rot så att både företag och hyresgäster skulle kunna användas sig av det är också något som skulle bidra både till att nya jobb skapas och att bostadsbristen minskar. Mattias Ottosson ser sitt partis program som en grund för att fortsätta samtalet med näringslivet om hur framtidens politik för företagande och jobb ska se ut
– Näringslivet är inget ”särintresse” för oss. Vi vill fortsätta diskussionerna om framtidens utmaningar och hur lösningarna kan se ut, säger han.