S presenterar sitt andra valpaket

Under Koalitionens styre har äldreomsorgen blivit dyrare, men bättre. Det anser ledande socialdemokrater och utlovar – inför höstens val – fokus på kvalitet och inte på pris.

Hagdahls seniorcenter – där  Kristina Edlund och Mikael Sanfridson presenterat soicaldemokraternas andra valpaket – är ett sådan ställe de vill se mera av i framtiden.

Hagdahls seniorcenter – där Kristina Edlund och Mikael Sanfridson presenterat soicaldemokraternas andra valpaket – är ett sådan ställe de vill se mera av i framtiden.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2018-03-20 14:00

När Socialdemokraterna i Linköping presenterar sitt andra valpaket så är det äldreomsorgen som är i fokus. Ett av partiets löften inför förra valet var att ta tillbaka äldreomsorgen till kommunen. Då var drygt 80 procent i privat drift.

Målet var att ha hälften var. Riktigt där är vi inte ännu, men ganska snart, hävdar Mikael Sanfridson (S), som under en del av mandatperioden varit – och är – äldrenämndens ordförande.

– Vi jobbar hårt för att nå 50 procent eftersom vi tror att det är ungefär där vi ska ligga.

Med detta sagt, så är kommunen mycket intresserad av att fortsätta att ha långsiktiga relationer med seriösa välfärdsföretag, påpekar han.

Att satsa på kvalitet istället för lägsta pris var också ett löfte inför valet. Det har lett till att äldreomsorgen i Linköping har blivit drygt 28 miljoner kronor dyrare. Detta i en budget som omfattar 1,3 miljarder. Men satsningen ska fortsätta.

Äldreomsorg handlar inte bara om de äldre, utan i hög grad också om alla som arbetar där. Att det är svårt att få tag på både undersköterskor och sjuksköterskor är något som Linköping – i likhet med de flesta kommuner – känner av.

– Vi måste visa att vi vill vara, och är, en bra arbetsgivare, säger Kristina Edlund (S).

Ett steg i den riktningen är löftet om rätt till heltid. Den möjligheten finns ännu inte på så många ställen, men arbetet pågår, enligt Kristina Edlund. Hon gissar att det kan ta tre till fyra år innan all personal har fått den valmöjligheten. Trots att det är slitsamt att arbeta inom äldreomsorgen finns det ändå ett intresse från personalen.

– Ja, det varierar, men totalt sett är det stort. Många upplever också att de blir piggare av heltidstjänster eftersom man på många ställen organiserar om arbetet lite, säger Mikael Sanfridson.

Sanfridson vill också att man ska kunna se det som en möjlighet att välja tjänstgöringsgrad utifrån sin familjesituation. Under en tid passar heltid kanske bättre än deltid och tvärtom. Men syftet är att personalen ska ges möjlighet att välja.

(S) vill också satsa stort på träffpunkter för äldre. Ensamheten är ett gissel för många, vare sig man bor i det egna hemmet eller i ett vårdboende. Men det vill partiet delvis lösa med att skapa ställen där äldre kan träffas, ibland för att bara fika och prata men också ett ställe där man kan få hjälp med sin dator eller telefon eller liknande.

Mer kommunal äldreomsorg, fler helttidstjänster och en satsning på träffpunkter för äldre är några av de löften som S ger Linköpingsborna inför valet.
Mer kommunal äldreomsorg, fler helttidstjänster och en satsning på träffpunkter för äldre är några av de löften som S ger Linköpingsborna inför valet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!