S-politiker: Skynda på med beslut om idrottshallar

Bygg en fullstor idrottshall vid Fredriksbergsskolan. Den kommer att behövas när skolorna i området bygger ut.

Elias Aguirre (S) och Niklas Nåbo (S) anklagar Alliansen för att inte ta några intiativ som underlättar byggande av idrottshallar i Linköping.

Elias Aguirre (S) och Niklas Nåbo (S) anklagar Alliansen för att inte ta några intiativ som underlättar byggande av idrottshallar i Linköping.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2021-05-16 13:30

Det säger Niklas Nåbo (S), vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, och Elias Aguirre (S), kommunalråd i opposition.

Inför torsdagens möte i Kultur och fritidsnämnden tar Socialdemokraterna det som kallas ett nämndinitiativ. Förhoppningen är att nämnden är med på förslaget och att frågan därmed kan komma upp på dagordningen.

I den anläggningsstrategi som togs gemensamt 2017 finns visserligen inte området kring Fredriksbergsskolan utpekad som möjlig placering av en fullstor hall. Men det var då.

Det har hänt en del sedan 2017, konstaterar Niklas Nåbo.

– Nu ser vi att skolorna i området måste byggas ut för att ta emot fler elever. Det gör att behovet av en idrottshall kommer att öka och att hallen därmed kommer att användas dagtid, säger Niklas Nåbo.

Men det finns ännu fler argument som talar för en hall, tycker de.

– Här bedrivs ingen annan verksamhet och kommunen äger marken. Det kommer visserligen att krävas en detaljplaneändring, men den typen av frågeställningar hamnar vi i nästan oavsett var vi planerar att bygga, säger Niklas Nåbo.

undefined
Alliansen har inte infriat sina vallöften till Linköpingsborna. Det har inte blivit lättare för vare sig skolor eller föreningslivet att få halltider, säger Niklas Nåbo (S) och Elias Aguirre.

Tiden mellan beslut om att bygga, till dess att ett bygge står färdigt är lång. I flera fall blir den mycket lång eftersom det inte är ovanligt att byggprojekt överklagas. Som Vasahallen exempelvis, där bygget av de två fullstora idrottshallarna har stått still i flera år eftersom grannar har överklagat bygget flera gånger. Från det att första spadtaget som togs av Lejonfastigheter hösten 2018, har visst markarbete genomförts, men det är också allt. Planen, att de två hallarna skulle varit klara 2020, är passerad med råge.

Niklas Nåbo och Elias Aguirre anser att, trots Alliansens löften om att underlätta idrottandet för både föreningar och skolor, så har ingenting hänt under den gångna mandatperioden.

– Det här handlar inte bara om saknade beslut om fullstora idrottshallar, det är inte så att man spottar ur sig beslut om mindre hallar heller, säger Elias Aguirre.

Socialdemokraterna har tidigare ifrågasatt Alliansens arbete med idrottshallarna. Framför allt har man kritiserat beslutet att nöja sig med en fullstor hall och en mindre, i stället för två fullstora hallar på Kungsbergsskolan.

Nu pekar de också på den planerade idrottshallen på Folkungavallen. Tanken med den, hävdar de, är att den också skulle varit fullstor. 

– Men nu tycker Alliansen tydligen att det blir för dyrt. Jag hävdar tvärtom att det blir för dyrt för Linköping, på alla sätt, att inte bygga fullstora hallar. Vi förlorar på alla håll, säger Niklas Nåbo. 

Elias Aguirre flikar in:

– Vi ligger långt efter. Man kan tänka att idrottshallar är en guldkant i en kommun. Men vi ser det som en grundinfrastruktur, säger han.

I diskussionen om fullstora hallar har ibland argumentet att många föreningar är små och inte behöver en jättehall framförts. Men det är inget argument som håller, anser Niklas Nåbo.

– Tvärtom, en stor hall kan delas av och blir därmed mera flexibel, säger han.

Niklas Nåbo pekar på att samtliga partier har varit överens om anläggningsstrategin och att det hänger på politisk vilja om det ska hända något.

– Men nu, med det borgerliga styret tar man inte ens initiativ. Jag tror att Linköpingsborna vill att politikerna ska sluta tjafsa och se till att det händer något. Vi har inte tid att vänta. Bara de behov som innebandyföreningarna säger att de har, skulle innebära ytterligare fem fullstora hallar.

Grusplanen, som enligt uppgift inte används för något särskilt ligger mellan Fredriksbergsskolan och skateparken i Ekholmen.
Grusplanen, som enligt uppgift inte används för något särskilt ligger mellan Fredriksbergsskolan och skateparken i Ekholmen.
Idrottshallar i Linköping

Läget just nu: Två fullstora hallar är planerade att byggas vid Berzeliusskolan. Beslutet är taget men bygget har överklagats av boende och står still sedan 2018.

Beslut finns att det på Kungsbergsskolan ska byggas en fullstor hall och en mindre.

I Sturefors invigs en fullstor idrottshall i höst.  I Vikingstad är en fullstor hall på gång, som ska bli inflyttningsklar 2022.

I Ryd har utvecklingen av Ryds sportcentrum försenats på grunda av corona. Det gäller framför allt tältet över fotbollsplanen.

Karta: Fredriksbergsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!