S anklagar Täby för social dumpning

Täby kommun "dumpar" sina kommunanvisade kvotflyktingar i Linköping. Det hävdar oppositionsrådet Elias Aguirre (S) och vill ha svar från Alliansen om vad de gör åt saken.

Alla kommuner måste ta sitt ansvar i flyktingfrågan, anser oppositionsrådet Elias Aguirre (S). Vi måste ta hand om de som bosätter sig här, säger Fredrik Lundén (M) ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Alla kommuner måste ta sitt ansvar i flyktingfrågan, anser oppositionsrådet Elias Aguirre (S). Vi måste ta hand om de som bosätter sig här, säger Fredrik Lundén (M) ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Foto: Dennis Petersson/Johnny Gustavsson/Annika Ekstedt

Linköping2022-04-04 18:00

I januari blev det känt att 23 individer som varit kommunplacerade i Täby flyttat till Linköping.  Enligt Aguirre (S) är det Täby kommun som hittat bostäder i Linköping åt dessa personer och därmed också flyttat det ekonomiska ansvaret för personerna över till Linköping.

undefined
Elias Aguirre (S), oppositionsråd, vill att alla kommuner ska ta sitt ansvar för flyktingssituationen för att Sverige ska få ett ordnat flyktingmottagande.

Enligt Elias Aguirre handlar det om det som kallas "social dumpning", alltså att kommuner som inte tar hand om "sina" kommunanvisade kvotflyktingar utan hänvisar dem till en annan kommun.

– Nu är det första gången vi ser svart på vitt att det har hänt. Vi har hört om det tidigare, säger han.

Fredrik Lundén (M) ordförande i arbetsmarknadsnämnden bekräftar att personerna från Täby nu bor i Linköping. Men det är inget olagligt och inget som Linköping kan styra över, hävdar han.

– Visst, man kan fundera på hur detta har gått till, men vi tar hand om dem och har en dialog både med Migrationsverket och länsstyrelsen om hur vi ska hantera detta framöver. 

Varje år fördelar Migrationsverket det antal kvotflyktingar som varje kommun ska ta emot. Under de två första åren står staten för en stor del av kostnaderna. Efter två år är tanken att personerna ska stå på egna ben.

undefined
Flyktingar från länder i Afrika, fram­förallt etiopier, eritreaner, kongoleser, sudaneser, sydsudaneser och somalier räknas till kvotflyktingar. De lever ofta i flyktingläger som riskerar att bli permanenta.

Linköpings så kallade anvisningstal var för 2021, 150 personer.

– Vi har åtagit oss att ta hand om så många och det kommer vi att klara av, säger Fredrik Lundén.

Han understryker att även om personerna varit kommunanvisade i Täby så är de i sin fulla rätt att flytta vart de vill, också till Linköping. Men han efterlyser en lagändring.

– De kommuner som har kommunanvisade borde ha ett mera långtgående ansvar än bara den tid personerna befinner sig i kommunen, säger han.

Kommer de 23 personer att räknas in i de 150 som Linköping förbundit sig att ta emot?

– Oklart, vi för den dialogen med Migrationsverket just nu, säger Fredrik Lundén.

Elias Aguirre är införstådd med att det egentligen inte finns någon lag som förhindrar kommunanvisade att bosätta sig var som helst i landet.

– Men ska vi klara integrationen och framtida migrationskriser så måste vi ha ett ordnat flyktingmottagande och det bygger på att alla kommuner hjälper till. 

Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby nekar bestämt till att hans kommun bedriver "social dumpning".

– Det är lögn. Vi tar ett stort ansvar, i år tar vi emot 93 individer och det är mera än hela Blekinge, säger han.

Han nekar också bestämt till att Täby kommun skulle vara inblandad i bostadssökande.

– Vi kan inte veta vart människor flyttar. Alla får flytta vart de vill, säger han.

undefined
Vi tar vårt ansvar och tar hand om dem som kommer hit, arbetsmarknadsnämndens ordförande Fredrik Lundén (M),

Att så många samtidigt får boende i Linköping tror han beror på att det sprider sig bland flyktingar var det går att hitta lediga bostäder.

Enligt Erik Andersson finns det inga lediga lägenheter i Täby. De flyktingar som kommer till kommunen bor i ett ankomstboende inrymt i ett före detta hotell där man har egna rum men delar kök och andra samlingsutrymmen. 

För flyktingar som avslutat den tvååriga etableringsfasen är möjligheterna att stanna kvar i Täby små.

– Det finns inget som hindrar att de bor kvar, men vi har inga bostäder, säger Erik Andersson.

Elias Aguirre (S) tycker inte att argumentet om bostadsbrist håller.

– Det kan inte vara så att Linköping, som har några lediga bostäder i utsatta stadsdelar, ska ta en större del av ansvaret. Det kommer att innebära mindre integration och dessvärre leda till större samhällsproblem, säger han.

Kvotflyktingar

Är personer som flytt från sitt land och blivit utvalda av FN:s flyktingorgan UNHCR,  att få flytta till ett annat land. Sverige brukar ta emot 5 000 kvotflyktingar per år. Systemet ska bidra till att lösa utdragna flyktingsituationer som riskerar att bli permanenta. Det kan vara enda lösningen för personer som varken kan stanna i det första asyllandet eller återvända hem

Sverige har tagit emot kvotflyktingar sedan 1950.

2022 ska Östergötland ta emot 341 kvotflyktingar.

Källa: Migrationsverket 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!