I en motion föreslår hon att kommunen ska se över sina grönytor för att se var, och hur människor skulle kunna odla. Hittills är det mesta odlandet hänvisat till trädgårdar och kolonilotter. Men det måste finnas möjlighet också för de som inte bor i eget hus eller har råd att köpa kolonilott, att också få utlopp för sin odlarglädje, tycker Mari Hultgren.
– Det ska inte behöva kosta en massa pengar att odla, säger hon.
I Linköping bedrivs sedan några år tillbaka det som kallas stadsodling, på några utvalda ställen. Det var Socialdemokraterna med och genomförde, påpekar hon. Men hon tycker inte att det räcker utan vill se större möjligheter för människor att odla nära sina hem. Då får man inte bara grönsaker utan ökar också den sociala gemenskapen, resonerar hon.
Hon vill att kommunen ska bli bättre på att tillvarata människors önskan om att få odla och tycker att kommunen ska börja med att inventera var det skulle vara möjligt, med tanke på jordens kvalitet, och möjligheter att ta sig dit.
– Det kan vara i både ytterområden och i tätorten, men huvudsaken är också att det ska gå att enkelt ta sig dit. Man ska kunna ta sig dit med kollektivtrafik och cykel, eller promenera förstås.
Själv gillar Mari Hultgren att hobbyodla, även om det inte är något hon hade med sig från uppväxten i Skäggetorp.
– Nu bor jag i Linghem och kan odla lite i trädgården. Men tyvärr ser det illa ut för mina tomater i år, sniglarna har ätit upp hälften av dem.