De anhöriga som vi talat med och vars föräldrar bor på Ånestads vårdboende har anmält flera fall av allvarliga missförhållande till äldreombudsman Maria Lindahl på Linköpings kommun. Mejl som även vi har tagit del av.
– Äldreombudsmannen tar emot och diarieför formella klagomål och kommunicerar dem med berörda parter. Utförararens ansvar är att hantera klagomål, vidta åtgärder i verksamheten som syftar till att förbättra kvalitén och rätta till eventuella brister. Utföraren meddelar kommunen vilka åtgärder som vidtas utifrån klagomålet, säger Susanna Lundstedt, biträdande chef på social- och omsorgsförvaltningen.
Har allt detta gjorts i det här fallet?
– Ja, säger Susanna Lundstedt.
Inom kommunen finns det en uppföljningsenhet, som bland annat gör så kallade "nystartsuppföljningar" inom sex månader från en verksamhetsstart. I Attendos fall skulle det ha varit inom sex månader efter att företaget har tagit över Ånestads vårdboende 1 oktober 2019. I en sådan uppföljning kontrolleras om företaget följer avtal med kommunen och om allt är sin ordning. Redan första månaden efter övertagandet kom ett klagomål om omfattande missförhållande och förfall på vårdboendet, men någon nystartsuppföljning gjordes aldrig under de nio gångna månaderna.
Liselotte Fager (KD), ordförande i äldrenämnden, hävdar att all kritik som kommer fram måste tas på allvar.
– Det finns ingen ursäkt för att inte åtgärda brister eller att inte ta de anhörigas klagomål på största allvar. Den brukliga sexmånadersuppföljningen skulle ha skett mitt i en pågående coronapandemi vilket inte skulle ha varit så bra, alla måste följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Liselotte Fager.
Hon anser att det är olyckligt att den uppföljningen inte blev av eftersom Attendos övertagande upplevs så negativt av de anhöriga som vi har pratat med. Men enligt henne finns det en annan, pågående uppföljning av Ånestads vårdboende efter de framförda klagomålen.
– Uppföljningsenheten kan också göra både slumpmässiga uppföljningar och på förekommen anledning, säger Liselotte Fager.
Mikael Sanfridson (S), kommunalråd och äldrenämndens vice ordförande, har, precis som ordförande Liselotte Fager, fått veta om klagomålen först när vi påtalat dem för honom.
– Det är lite tråkigt att ni på Corren får oss att uppmärksamma det som sker, men eftersom ingen uppföljning har gjorts på åtta månader, vet vi inte vad som pågår på Ånestads vårdboende. Det är kommunen som ska upptäcka eventuella brister eller missförhållanden och åtgärda dem, inte journalister, säger Mikael Sanfridson.
Han anser att politiker aldrig får acceptera att de äldres välmående på något vårdboende ska bero på hur starka deras anhöriga är.
– I det här fallet har de äldre starka anhöriga som kämpar, annars hade klagomålen inte kommit fram. Tyvärr är kommunens uppföljningar inte prioriterade. Och de görs bara med verksamhetschefer, inte med de som berörs mest: inte med de äldre, inte med deras anhöriga och inte med personalen. I den pågående uppföljningen, som vi har sett nu, har än så länge bara verksamhetschefen uttalat sig, säger han.
Mikael Sanfridson anser att äldrenämnden måste ta upp situationen på Ånestads vårdboende och diskutera den.
– De brister som beskrivs i klagomålen är återkommande, enkla brister bör åtgärdas omgående medan vissa andra kan ta längre tid. Om kommunen agerat i tid hade det redan blivit åtgärdat. Äldrenämnden måste följa upp äldreomsorgen bättre. Om företaget inte följer avtalet och inte rättar till bristerna bör kommunen utfärda ett vite eller säga upp avtalet.