S och MP vill se två fullstora hallar på Kungsberget

Det är ett misstag att bara bygga en stor idrottshall och en mindre när Kungsbergsskolan så småningom ska börja byggas, det anser Niklas Nåbo (S) och Cecilia Gyllenberg Bergfasth.

Det är ett misstag att bara bygga en stor och en mindre idrottshall när Kungsbergsskolan ska byggas, anser Niklas Nåbo (S) vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden och Cecilia Gyllenberg Bergfast (MP) ledamot i barn- och ungdomsnämnden.

Det är ett misstag att bara bygga en stor och en mindre idrottshall när Kungsbergsskolan ska byggas, anser Niklas Nåbo (S) vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden och Cecilia Gyllenberg Bergfast (MP) ledamot i barn- och ungdomsnämnden.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2020-09-04 15:28

På onsdagen revs beslutet om Kungsbergsskolan som en skola för 775 elever upp. Beslutet togs i april 2019. 

Från början var planen att skolan bli en skola för både gymnasium och högstadium och särskola. Även Kulturskolan skulle inrymmas i byggnaden. Totalt handlade om ett elevantal på cirka 1 800 elever.

Av denna plan – som skulle beslutas hösten 2018 – blev inget och sedan dess har elevantalet åkt jojo fram och tillbaka tills dess att beslut togs förra året, och nu rivits upp.

Onsdagens beslut, i barn- och ungdomsnämnden, innebär att Kungsbergsskolan, när den nu byggs, blir en högstadieskola för 900 elever plus grundsärskola för 75 elever.

I detta beslut ingår också två idrottshallar. En fullstor och en mellanstor hall. 

Det här är ett beslut som Niklas Nåbo (S) vice ordförande i Kultur-fritidsnämnden och Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP) ledamot i barn- och ungdomsnämnden reagerar över.

Att inte bygga två fullstora hallar när man ändå bygger vore ett stort misstag, anser de båda.

– Möjligen har inte skolan behov av två stora idrottshallar, men idrotten i Linköping och föreningslivet som sådant har det, säger han.

Niklas Nåbo säger att det i alla fall tidigare har funnits en samsyn i politiken i Linköping att bygga fullstora hallar när det ska byggas, men något beslut finns inte i frågan, vilket han beklagar.

Cecilia Gyllenberg Bergfasth påpekar att idrottshallarna inte bara skulle används dagtid av skolelever.

– De tänker inte på är att hallarna skulle vara fyllda också på kvällarna och kanske inte bara användas till breddidrott utan också användas som hemmaarena till något av våra elitidrottsföreningar. Som det är i dag får Linköpingslag ibland använda Norrköpingslokaler som hemmaarena, säger hon.

De framhåller det centrala läget och påpekar att många föreningar med glädje skulle sett två fullstora hallar så centralt 

– Jag undrar hur föreningslivet reagerar på så kortsiktiga och dumma beslut, säger Niklas Nåbo.

I planen för området ingår, förutom skola och idrottshallar också ytor för kommersiell verksamhet som kontor och butiker. I planen är de kommersiella lokalerna placerade framför skolan. Niklas Nåbo och Cecilia Gyllenberg Bergfasth skulle hellre se att det var tvärtom.

Ytterst är det kultur-fritidsnämnden som äger frågan om idrottshallar och de skulle – rent hypotetiskt – kunna besluta om att bygga två fullstora hallar när frågan ska avgöras av nämnden. Men det kommer inte att hända, säger Niklas Nåbo.

– Nej, det finns en samsyn kring detta, annars hade inte onsdagens beslut i barn- och ungdomsnämnden sett ut som det nu gör, säger han.

Att bygga en fullstor hall kostar omkring 30 miljoner. En mellanstor lite drygt halva summan, enligt Niklas Nåbo. Merkostnaden för att bygga två stora hallar skulle därmed landa på mellan 15 och 20 miljoner, säger han.

Erik Östman (M) ordförande i barn- och ungdomsnämnden säger att nämndens beslut handlar om att barn- och ungdomsnämndens behov uppfylls med en stor och en mindre hall.

– Det är skolans behov som styr för att vi ska klara idrottsundervisningen och det är därför vi landat i det här beslutet. Men ett beslut ska också tas senare i kultur- och fritidsnämnden, säger han.

Kan beslutet bli ett annat där, menar du?

– Jag har svårt att se att det skulle landa i mer än en stor och en mindre hall i slutändan. 

Nya Kungsberget

Beslutet i det extrainsatta mötet i barn- och ungdomsnämnden innebär att nämnden rev det gamla beslutet från 2019. Nu börjar arbetet med en ny skola för 975 elever i högstadium och grundsärskola.

I förslag till detaljplan ska det också finnas utrymme för att bygga kommersiella lokaler som butik och kontor.

Skolbygget är försenat och det innebär att elevernas möjlighet att välja skola i Linköping kraftigt begränsas under flera år. Skolan ska enligt plan stå färdig läsåret 2025/26 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!