S och M överens: Slopad straffrabatt är nödvändigt

Straffrabatten för unga som begår grova brott har slopats. Nödvändigt för att bekämpa gängkriget i Linköping, tycker både S och M. Samtidigt finns det kritik mot hur verkningsfullt förslaget faktiskt är.

Att stävja brottsligheten bland unga är ett komplext problem. Slopad straffrabatt för unga löser inte den organiserade brottsligheten i Linköping, men är en av många åtgärder som måste till, menar både Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M).

Att stävja brottsligheten bland unga är ett komplext problem. Slopad straffrabatt för unga löser inte den organiserade brottsligheten i Linköping, men är en av många åtgärder som måste till, menar både Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M).

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-01-05 07:00

Från den andra januari i år gäller inte längre någon strafflindring för personer mellan 18 och 20 år som begår grova brott med ett minimistraff på ett års fängelse.

Det innebär att straffet för bland annat rån, grov misshandel och grovt vapenbrott höjts rejält.

– När grovt kriminella sitter frihetsberövade en längre tid blir det per automatik tryggare för Linköpingsborna, säger Niklas Borg (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Även hans oppositionella motståndare, Socialdemokraternas gruppledare Kristina Edlund, är nöjd med lagändringen.

– Den är nödvändig. Den organiserade brottsligheten har blivit våldsammare och narkotikalangarna och skyttarna yngre.

Båda tror att den skärpta strafftiden har en avskräckande effekt.

– I alla fall över tid, om det kombineras med flera skärpningar i rättssystemet, säger Borg.

Är det troligt att en 18-åring som är beredd att mörda avskräcks av att straffet blir längre?

– Det tror jag, annars hade jag inte sett det här som en nödvändig åtgärd. När man får dubbelt så högt straff tror jag att man kommer att fundera på vilket liv man vill leva, säger Edlund.

Kritiker menar att de grova brotten nu kommer att begås av ännu yngre personer som fortfarande omfattas av straffrabatt.

– Jag tycker att gränsen 18 är rimlig. Men visst, vi ser – inte minst i Linköping – att de grovt kriminella blir allt yngre. Där måste vi arbeta med sociala insatser inom slutenungdomsvården. Vårdtiden behöver förlängas.

Moderaterna vill, till skillnad från Socialdemokraterna, att straffrabatten slopas helt, även för omyndiga personer.

I en statlig utredning, som gjordes inför lagförslaget, pekar utredarna på den forskning som visar att unga befäster sin kriminella identitet när de sätts i fängelse med äldre brottslingar och återfallsrisken ökar.

– Jag har läst andra utredningar som tvärtom visar en positiv utveckling inom Kriminalvården, där färre personer återfaller i brottslighet. Ett längre fängelsestraff innebär också mer tid för Kriminalvården att omvända den intagna, säger Edlund.

Borg säger att det självklart är viktigt att hjälpa de intagna att bryta sitt kriminella mönster.

Är det inte lika viktigt som ett hårdare straff?

– Visst är det så, Kriminalvården är ett statligt ansvar, vi kommunpolitiker möter inte myndigheten så ofta som vi kanske borde, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!