I samband med nedläggningen av Skäggetorpsskolans högstadium beslutade kommunledningen att ge en bonus på 25 000 kronor till vissa lärare som stannar kvar på skolan under året när högstadiet avvecklas. Bonusen ska utgå till legitimerade lärare, modersmålslärare där legitimation inte krävs och elevhälsoteamet. Syftet är att förebygga att lärarna flyr till andra mer varaktiga anställningar.
Beslutet fick facken och anställda på Skäggetorpsskolan att reagera. De var kritiska till att bara vissa grupper får bonus, när det är många fler som bidrar till att Skäggetorpsskolan fungerar.
Elias Aguirre (S), vice ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, är även han kritisk.
– Det är tydligt i skolan – inte minst på Skäggetorpsskolan – att all personal har en jätteviktig funktion. Då förstår jag inte hur man ens kan tänka tanken att undanta en del av personalen.
Enligt ordföranden i nämnden så finns det inte utrymme i budgeten för att ge all personal bonus. Hur ser du på det?
– Barn- och ungdomsnämnden har en miljard i budget. Att inkludera alla i satsningen skulle handla om ungefär en halv miljon, så jag förstår inte alls varför man inte tar den kostnaden.
Man borde ha råd menar du?
– Ja, det tycke jag. Vi har stöttat nedläggningen av Skäggetorpsskolan, men varnade samtidigt för att man gick väldigt fort fram. Det här är ett tecken på att man inte riktigt har hunnit tänka till.
Ni kommer med det här utspelet efter våra artiklar i ämnet, hur kommer det sig?
– Jag ser hur facken reagerar på den här frågan, och jag tycker att kritiken de har är helt befogad, säger Elias Aguirre (S).
Erik Östman (M), ordförande barn- och ungdomsnämnden, står bakom kommunledningens beslut och påpekar att varje skattekrona ska användas med försiktighet.
– Att vi skulle ha råd är inte ett argument för att ge all personal en bonus. Det viktiga är vad man vill uppnå. Man måste komma ihåg att det här inte är en bonus som tack för trogen tjänst, utan en morot för de svårrekryterade personalgrupper som vi enligt skollagen måste ha för att klara av utbildningen för eleverna.
Han tycker att socialdemokraternas utspel är något märkligt.
– Ofta nämner oppositionen oron för att personalen ska försvinna. Därför är det intressant att de reagerar nu när vi tar till förebyggande åtgärder för att säkra personalen, säger Erik Östman (M).
Fackförbunden Kommunal och Vision har kallat kommunen till ett mbl-möte* i frågan efter semestrarna.
Beslutet om bonusen är ett tjänstemannabeslut, och frågan har alltså inte varit uppe i barn- och ungdomsnämnden för diskussion.
– Socialdemokraterna kommer att lyfta frågan i barn- och ungdomsnämnden direkt efter semestern, säger Elias Aguirre (S).
Erik Östman (M) har svårt att se att beslutet skulle ändras, trots politiska diskussioner.
– Ska nämnden överpröva ett arbetsgivarbeslut ska det till goda och tunga argument. Några sådana har jag inte sett än, säger han.
* MBL står för Medbestämmandelagen, som reglerar förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare.