S-krav: Utred hur de anställda behandlas i Linköping

Fungerar meddelarfriheten i Attendos verksamheter i Linköping? Socialdemokraterna kräver att äldrenämnden utreder frågan.

Mikael Sanfridson (S) kräver att äldrenämnden utreder om meddelarfriheten i Attendos verksamheter i Linköping fungerar.

Mikael Sanfridson (S) kräver att äldrenämnden utreder om meddelarfriheten i Attendos verksamheter i Linköping fungerar.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2021-05-27 07:00

Vid det senaste mötet i äldrenämnden tog vice ordförande Mikael Sanfridson (S), ett så kallat nämndinitiativ i frågan. Han pekar på att i media de senaste veckorna har det gått att läsa hur anställda hos Attendo i Stockholm utsatts för repressalier efter att ha vittnat om allvarliga brister inom äldreomsorgen.

"Många äldre har heller inte några anhöriga i närheten, och då blir personalens möjligheter att larma ännu viktigare" skriver han i initiativet.

S kräver att äldrenämnden ska utreda om meddelarfriheten fungerar inom Attendo AB i Linköpings kommun.

Liselotte Fager (KD), ordförande i äldrenämnden, känner till diskussionen som förts om hur Attendo har agerat i Stockholm. Hon beklagar att det i dag saknas en lagstiftning när det gäller meddelarfrihet för privat anställda, men skriver i ett mejl att Linköpings kommun just därför har meddelarfrihet inskrivet i avtal med utförare.

I avtalet står det bland annat: "Personal som är anställd hos Entreprenören ska i huvudsak, omfattas av samma meddelarfrihet som råder för motsvarande personal hos Beställaren., vilket innebär rätt att ge information till media om det som rör själva verksamhetens innehåll och som är av allmänt intresse.
Personalen har skyldighet att meddela Beställaren om oegentligheter finns eller uppkommer i verksamheten. Entreprenören får inte efterforska och/eller bestraffa personal som lämnar meddelanden."

Nu ska initiativet utredas på förvaltningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!