S-förslag: Anställ alla timvikarier i en bemanningspool

Anställ alla timvikarier i en kommunal bemanningspool. Det är en del i S-paket som de själva anser vara början på ett systemskifte inom äldreomsorgen.

I sitt program vill S nu fokusera på de personer som jobbar inom vården och omsorgen. De föreslår bland annat en kommunal bemanningspool för vård- och omsorgspersonal.

I sitt program vill S nu fokusera på de personer som jobbar inom vården och omsorgen. De föreslår bland annat en kommunal bemanningspool för vård- och omsorgspersonal.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2020-05-13 19:00

I ljuset av coronapandemin har brister inom äldreomsorgen blivit synliga för alla. Smittan har spridit sig på äldreboenden runt om i landet. Linköping är inget undantag. 

Nu krävs det omtag och ett nytt sätt att se på den personal som ska jobba inom vård- och omsorg. Det anser Kristina Edlund och Mikael Sanfridson, två av de ledande socialdemokratiska politikerna i Linköping.

Nu presenterar de ett program som de menar ska förbättra äldreomsorgen framåt. För både personal och brukare.

– Vi gjorde en del inom äldreomsorgen under tiden vi fick leda. Men vi är självkritiska och ödmjuka och anser att vi också bär en del av ansvaret för att det ser ut som det gör, säger Kristina Edlund.

Enligt Socialdemokraterna handlar det stora felet inom äldreomsorgen om timvikariat som lösning på ett bemanningsproblem. Bara inom Leanlink finns omkring 800 timvikarier. Många är outbildade. Hur många timvikarier som finns hos privata utförare vet de inte, men deras erfarenhet är att de brukar vara betydligt fler.

– Jag tror man kan räkna med att det totalt inom äldreomsorgen i Linköping finns minst 1 600 timvikarier, säger Mikael Sanfridson.

Det handlar inte om att skuldbelägga vikarier, understryker Mikael Sanfridson. Istället handlar det om ett tryggare arbetsliv genom en anställning i ett kommunalt bemanningsbolag. För de vikarier som saknar utbildning, erbjuds arbete på halvtid och studier på halvtid. De som har en godkänd utbildning ska erbjudas heltidstjänst. 

I S-paketet ingår också rätt till heltid, krav på utbildning i svenska språket och att de delade turerna tas bort. 

– Vill vi få unga människor att arbeta inom vård och omsorg, måste vi också erbjuda ett modernt arbetsliv, säger Mikael Sanfridson.

Att kunskaper i svenska har blivit allt viktigare, påpekar de, beror på att många inom äldreomsorgen i dag är svårt sjuka och då krävs det språkkunskaper för att kunna dokumentera insatser.

S har inte majoritet i fullmäktige men hoppas att få fler partier med i arbetet att förbättra arbetslivet för personalen inom vård- och omsorg och därmed också förbättra för vårdtagarna.

– Kostnaden beräknas bli 200 miljoner. Pengar som i ett första skede kommer i form av statsbidrag. Sedan kommer det att läggas in i den löpande budgeten, säger Kristina Edlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!