Ny migrationslag väntas – S föreslår folkräkning

Tisdag i midsommarveckan ska riksdagen rösta om en ny migrationslag. Lagen kommer bland annat att göra det svårare för flyktingar att få permanent uppehållstillstånd.

För att asylrätten ska kunna värnas så att den som flyr får en riktig chans så måste också reglerna ses över och stramas åt, det är Kristina Edlund, gruppledare för S i Linköping och Johan Löfstrand som sitter på socialdemokraternas Östgötabänk i riksdagen.

För att asylrätten ska kunna värnas så att den som flyr får en riktig chans så måste också reglerna ses över och stramas åt, det är Kristina Edlund, gruppledare för S i Linköping och Johan Löfstrand som sitter på socialdemokraternas Östgötabänk i riksdagen.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2021-06-21 20:00

Det är framför allt S och MP som står bakom förslaget till det beslut som väntas klubbas i riksdagen med en rösts övervikt. 

Socialdemokraterna i Linköping och Östergötland har ingen annan uppfattning är moderpartiet. Även om tillfälliga uppehållstillstånd inte är optimalt, enligt Kristina Edlund, gruppledare för S i Linköping och Johan Löfstrand – riksdagsman för S på östgötabänken i riksdagen – så har åren där ett mera generöst utdelande av permanenta tillstånd bidragit till att Sverige inte längre klarar integrationen på ett bra sätt.

Om inte Sverige kan klara av att erbjuda trygghet, utbildning och jobb, så blir det ett svek mot alla de som söker sig hit för en bättre framtid, säger de båda S-politikerna.

Ett av de starkaste skälen till att de anser att nya bestämmelser måste på plats handlar om att asylrätten måste värnas.

– Eftersom den rätten är så viktig så måste migrationspolitiken bli mer långsiktigt hållbar, säger Kristina Edlund (S).

Förutom frågan om uppehållstillstånd ökar också kraven på att människor ska bidra till sin egen försörjning, genom studier eller jobb. 

– I Sverige har vi synen att alla ska bidra efter förmåga och i den nya lagen är kraven tydliga för vad som gäller den som vill leva och bygga en framtid i Sverige, säger Johan Löfstrand.

Ingen av dem tycker att det längre går att blunda för att det de kallar ett utanförskap växer i landet.

– Otryggheten breder ut sig och klassklyftorna ökar. Kunskapen i svenska språket är på många håll väldigt liten. Vi måste vända utvecklingen och vi måste göra det snabbt, säger Kristina Edlund.

Ett problem, menar de, är att många som får avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd inte lämnar landet.

– Vi måste motarbeta detta eftersom det uppstår skuggsamhällen som vi inte vill ha, säger Kristina Edlund och konstaterar att ingen vet hur många människor det rör sig om.

Här vill hon agera lokalt och anser att Linköping borde genomföra en folkräkning för att få en uppfattning om hur det ser ut. På nationellt plan har några pilotkommuner detta som uppdrag, men det hindrar inte att Linköping också kan besluta om att genomföra en sådan, anser hon.

Edlund vill också avskaffa lagen om eget boende, vilket Corren tidigare skrivit om. Lagen ger människor utan uppehållstillstånd rätt att bosätta sig var som helst i landet.

– Vi anser att alla som väntar på besked om uppehållstillstånd ska på bo på Migrationsverkets boende, säger hon.

Både Kristina Edlund och Johan Löfstrand är medvetna om att förslaget till ny lag har fått viss kritik, också internt. Men rätten till asyl är av största vikt för partiet, säger de och påpekar att en migrationslag inte enbart handlar om flyktingar utan också arbetskraftsinvandring, som är den största delen.

– Under många år har vi byggt landet med hjälp av arbetskraftsinvandrare och människor som flytt hit. Men migrationspolitiken måste vara långsiktigt hållbar, annars är den inte till nytta för någon, säger hon.

Det beslut som riksdagen nu förväntas ta, är ett förslag som kritiserats för att det, av många, ses som en anpassning till Sverigedemokraterna. Något som de båda S-politikerna förnekar.

– Den nuvarande migrationspolitiken har lett till problem, det ser vi. Men vi tycker inte att alla samhällsproblem är invandringens fel. Vår människosyn skiljer sig från Sverigedemokraternas.

Nya migrationslagen 2021

Under 2015 tog Sverige emot 163 000 flyktingar, vilket var 12 procent av alla som flydde till Europa. 

2016 tog Sverige beslutet att begränsa sitt mottagande till den miniminivå som krävs enligt EU-rätten och internationella konventioner. 

Den nya lagen: Tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregel, krav på språk och samhällskunskap införs för permanent uppehållstillstånd. Det ska finnas försörjningskrav vid anhöriginvandring och möjlighet till uppehållstillstånd för humanitära skäl. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!