RYSARE: Vem ska ta makten?

Det kan dröja innan det står klart vem som ska styra Linköping de kommande fyra åren. Läget är så jämnt att sena förtidsröster kan avgöra.

Foto:

Linköping2018-09-10 07:51

Linköping har under den senaste mandatperioden styrts av S+MP+L. Men enligt det preliminära röstresultatet är den koalitionen nu långt ifrån majoritet.

S tappar 5 mandat till 22. Miljöpartiet backar 2 och får nu 5 mandat. Då hjälper det inte mycket att L går fram med ett mandat till 7 – koalitionen får bara 34 mandat. För majoritet i kommunfullmäktige krävs 40 mandat.

Socialdemokraternas toppnamn Kristina Edlund (S) var på valnatten inställd på att försöka bilda en bredare koalition för att behålla makten. Närmast till hands ligger nog då att förhandla med C. S+MP+L+C skulle tillsammans få 42 mandat. Redan före valet påpekade Edlund att S historiskt sett haft bra samarbeten med C. Däremot trodde hon då inte på att ha med V i en styrande konstellation i Linköping.

Moderaternas Niklas Borg sade på valnatten att han är inställd på att inleda förhandlingar med övriga borgerliga partier. M+C+KD+L är snubblande nära en egen majoritet i Linköping – tillsammans får de 39 mandat, enligt det preliminära resultatet.

På onsdag räknas utlandsröster och sena förtidsröster. Ett enda mandats förändring då skulle kunna innebära alliansmajoritet i kommunfullmäktige.

Ytterligare en möjlig lösning är annars att alliansen försöker locka över MP, vilket skulle ge en klar majoritet.

Sverigedemokraterna är med 10,6 procent av rösterna inte lika starka i Linköping som i riksdagsvalet, men går fram 2 mandat till 8. Inget parti har dock hittills sagt sig vara berett att ta stöd av SD.

Här är den preliminära mandatfördelningen i Linköpings kommunfullmäktige (förändring inom parentes):

Moderaterna 18 (-2)

Centerpartiet 8 (+2)

Liberalerna 7 (+1)

KD Kristdemokraterna 6 (+2)

Socialdemokraterna 22 (-5)

Vänsterpartiet 5 (+2)

Miljöpartiet 5 (-2)

Sverigedemokraterna 8 (+2)

Kristina Edlund (S) är inställd på att behålla makten i Linköping genom att bilda en bredare koalition.
Kristina Edlund (S) är inställd på att behålla makten i Linköping genom att bilda en bredare koalition.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!