Rymdföretag nyanställer efter stororder

– Vi söker tolv personer men vi behöver ungefär lika många till, säger Jörgen Remmelg, platschef på Ruag Space i Linköping.

Daniel Berg skruvar på chassit till en satellit. Det handlar om tusentals kopplingar som måste anpassas till varje uppskjutning.

Daniel Berg skruvar på chassit till en satellit. Det handlar om tusentals kopplingar som måste anpassas till varje uppskjutning.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2016-02-13 13:00

Här görs bland annat separationssystem för satelliter, en avgörande teknik när satelliten är på rätt plats i rymden och ska lämna bärraketen. Man anpassar också de chassin av komposit som satelliten transporteras i på sin väg upp till sin position, en avancerad teknik med tusentals kopplingar till hela systemet. Men med 572 lyckade uppskjutningar bakom sig har den schweiziska koncernens bolag i Linköping uppnått ett gott rykte.

– Vi är världsledande på den här tekniken för såväl kommersiella som institutionella uppskjutningar världen över, säger Remmelg.

Nu offentliggör man två nya beställningar, dels en tilläggsorder på separationssystem till det franska Ariane 5-programmet som är värd 50 miljoner kronor, dels en order till Thales group på 35 miljoner som rör chassin i den nya generationen satelliter – drivna med elmotorer.

– Ariane 5-raketen är en riktig arbetshäst, känd för att kunna transportera två satelliter samtidigt. Och den kommer att vara med i flera år framöver. Därför är vi väldigt glada över att vi fortsätter att finnas ombord där, säger Magnus Engström, marknadschef på Ruag i Linköping.

Beställningen från Thales handlar om at satelliterna ska ha med sig allt fler komponenter och mer avancerad teknik. Den nya generationen, Neosat, med elmotorer kommer att kräva en annan kostym.

– De blir lite knubbigare. Därmed behöver vi anpassa chassit till den förutsättningen, säger Jörgen Remmelg.

Ordern till Thales group betyder utvecklingsinvesteringar på en stor del av ordersumman. Men Ruag i Linköping behöver ändå nyanställa i relativt stora mått.

– Till en början handlar det om tolv personer. Vi klarar inte att ta emot fler åt gången, men vi skulle behöva ungefär lika många till.

Ruag i Linköping passerar därmed 100 anställda. Man är världsledande med sitt system till kommersiella uppskjutningar, som tv-satelliter och telekommunikation. Senaste åren har man tagit hem fler spektakulära affärer. Bland annat till Gallileo-projektet som handlar om ett europeiskt alternativ till det amerikanska GPS-nätet, och ett unikt separationssystem för att transportera tre satelliter på en gång. Och så de här två större affärerna.

– Under 2015 låg vi på över dubbelt så många leveranser jämfört med vad vi normalt har haft.

Nu har Ruag i Linköping ett 30-tal projekt. Där återfinns en riktig rymd-kändis, nämligen amerikanske miljardären Elon Musk som är känd för sina tankar på att befolka planeten Mars. Hans företag SpaceX tillverkar raketer för kommersiella uppskjutningar och beställer separationssystem från Linköping.

– Först ville de göra alla anpassningar själva. Men nu har de insett att vi kan det bäst, och släppt anpassningarna till oss.

I entrén till Ruag i Linköping finns tre plaströr med hundratals pingisbollar. Varje boll symboliserar en uppskjutning. När SpaceX var på besök i Linköping såg representanten att det inte fanns några bollar med SpaceX logga på. Då specialbeställde de pingisbollar och skickade dem från Los Angeles till Linköping.

– Vi fick två påsar med 200 bollar i vardera påse. Klart att vi funderade på hur vi ska tolka den gesten! säger Jörgen Remmelg.

Ruag Space

Huvudprodukterna för schweiziska rymdföretagets Ruag Space i Sverige är datorsystem, mikrovågselektronik och antenner till satelliter, adaptrar samt separationssystem till bärraketer. Det finns två enheter i Sverige, en i Göteborg och en i Linköping. Den svenska verksamheten har sitt ursprung i Saab Scania och Saab Space. Ruag i Linköping har närmare 90 anställda, och nyanställer i rask takt. Företaget samarbetar med flera lokala underleverantörer. Man har också samarbeten med Linköpings universitet. Under våren driver de projektet "Brains@Ruag" där ingenjörsstuderande på LiU får hjälpa företaget att lösa riktiga problem. Syftet är att knyta kompetens till företaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om