Rydsbor vill ha bullervall

– Bygg vår bullervall nu. Villaägarna på Leopolds gata och Palmaers gata i Ryd är riktigt störda av den ökande trafikintensiteten utmed Glyttingevägen.

Foto:

Linköping2013-08-30 20:45

Trafiken har ökat kraftigt de senaste åren på Glyttingevägen. De vet pensionärerna och villaägarna Leif Landahl och grannen Stig Thander. De har bra statistik. De räknar ofta förbipasserande fordon utanför husknuten. I båda riktningarna. Deras teori är att fler och fler väljer Glyttingevägen som en bra "trafikled" där det inte finns en massa trafikljus på väg till Tornby. Deras villor ligger bara elva meter från vägen där det råder 50 km/tim som högsta hastighet.

– Bullret har blivit påfrestande, man kan inte vistas i trädgården längre, dessutom är det svårt att sova speciellt tidigt på morgnarna mellan fyra och fem, då trafiken utanför är som värst, säger Landahl.

Rekordet är 20 bilar i minuten, det mätte Landahl upp den 22 augusti på eftermiddagen. Stig Thander har i sitt block antecknat nio bilar i minuten vid flera tillfällen.

För åtta år sedan invaggades de boende i tron att det skulle byggas en bullervall utanför husen då trafiken beräknades öka på Glyttingevägen.

– Men ingenting har hänt, säger Landahl.

Så sent som 2011 enades 17 fastighetsägare om att skriva ett brev till kommunen där de önskade en bullervall. Och i fredags skickade Leif Landahl in ett medborgarförslag: Var är vår bullervall?

– Den kan ju inte vara så komplicerat att bygga och billig blir den också. En bullerdämpande jordvall på ett par hundra meters längd med en höjd på en till två meter, säger han. Att bygga höga bullerdämpande staket känns inte rätt.

När vi sitter i trädgårdsmöblerna på Leopolds gata 14, startar Jas 39 Gripen, från Malmen. Luften dallrar. Vi måste göra en paus i samtalet. Buller hörs från motorvägen. Tåget hörs.

Men detta stör er inte?

– Oh nej, det har vi lärt oss att leva med och flygplansbullret avtar snabbt efter start. Nä, det är det monotona bullret från Glyttingevägen som stör oss. Så här var det inte när vi flyttade hit för 40 år sedan, säger Thander. Och inte blir bullret lägre när många kör alldeles för fort här utanför.

Christina Thander instämmer och påpekar ändå en ljuspunkt i bullereländet:

– Järnvägsbron på Glyttingevägen nära Skäggetorp är bra. Med en högsta höjd på 3,5 meter gör den att vi slipper åtminstone långtradartrafiken utanför trädgårdarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!