Hanna Rydman och Calle Bäck
Grundare och ägare av Joyvoice
Plats: Östgötaslätten
Det gnager i Hanna Rydmans kropp. Det sliter och drar. Hon skulle ju inte gå in i debatten, det lovade hon sig själv. Men nu går det inte att vara tyst längre. Hon sätter sig med datorn, börjar formulera sina tankar. Snabba fingrar över tangentbordet.
“En del är rädda för att bli sjuka eller dö av ett virus. Andra är rädda för att bli sjuka eller dö av en injektion. Men alla är rädda för samma sak. Borde man då inte ha förståelse för varandras rädsla även om man tror att den andra har ”fel” sanning?”
Det blir långt men till slut är hon nöjd. Tar ett djupt andetag och trycker på dela-knappen. Hon andas ut. Skavet är borta och kroppen slappnar av.
***
Som vd för framgångssagan Joyvoice är Hanna Rydman en lokal profil som många i Linköping känner igen. Tillsammans med sin affärspartner tillika make Calle Bäck har hon fått hundratusentals människor i Sverige att stämma upp i körsång och ansluta sig till den lilafärgade Joyvoicefamiljen.
Den senaste månaden har Hannas drygt 3 500 följare på Facebook sett hur hennes statusuppdateringar bytt karaktär. Bilder på barn och körrepetitioner har fått konkurrens av skarpa inlägg om den svenska pandemihanteringen.
– Jag kunde inte vara tyst längre. Men visst har jag tänkt mycket på vad som skulle hända Joyvoice om jag stämplas som foliehatt av någon.
I den nybyggda villan på östgötaslätten är ljudnivån lägre än vanligt. Hannas och Calles två söner är hos mormor i huset intill. Musikutrustningen vid TV-bordet skvallrar om att paret jobbar för fullt inför starten av körterminen. I två års tid har de lyckats hålla verksamheten flytande. Så varför sticka ut hakan nu i en debatt som är mycket infekterad?
Hanna och Calle förklarar att de själva, i sitt privatliv, länge haft ett kritiskt förhållningssätt till hanteringen av coronapandemin i Sverige, men det var när vaccinpassen infördes som de fick nog. I början av året gick Joyvoice ut med ett pressmeddelande där Hanna och Calle slog fast att vaccinpass aldrig kommer att tillämpas i verksamheten. Vaccinpassen rimmar illa med Joyvoice värdegrund, som omgärdas av ledord som gemenskap och att alla får vara med.
När vi träffar paret Rydman är det drygt en vecka kvar tills regeringen under en pressträff annonserar att restriktionerna, inklusive vaccinpass, slopas.
– Vaccinpass är ingen garanti för att du inte smittar andra. Ett värdelöst redskap som samhället ändå uppmanas använda. Dessutom är det ett sätt att pressa människor att spruta in en injektion i kroppen. Att se de ovaccinerade som pestsmittade är farligt, säger Calle.
Han är rak i sin kritik. Hanna målar med en bredare pensel när hon förklarar sin ståndpunkt.
– Jag tar inte parti och vill inte dela in människor i olika grupper. Jag ser inte världen på det sättet. Alla har sin sanning som formas av vad man har varit med om. Att ha respekt för att vi alla har olika sanningar är det väsentliga för mig. Det, och individens frihet.
Hanna beskriver sig själv som en vetgirig person som alltid vill veta mer. När hon under pandemins gång upplevt att myndigheternas kommunikation blivit allt sämre, har Google, Facebook och Messengertrådar varit ett sätt för henne att mildra kunskapstörsten kring biverkningar och vaccinets effekt.
Regeringens otaliga presskonferenser har för Hanna Rydman snarare skapat fler frågetecken än svar. En känsla av olust har intensifierats.
– Jag är kritisk till hela situationen som uppstått. Att våra förtroendevalda inte kommunicerar bakgrunden till sina beslut. Att det finns studier som drar åt båda håll, men att bara en sanning visas i media och från regeringen. Resultatet är separation och konflikt. Tonläget är hårt.
Vad skulle motivet med att mörka vissa studier vara?
– Det behöver inte finnas något motiv. Jag tror inte att förtroendevalda ljuger, men de är också människor som kan göra fel. Nu har man valt att vaccinet är vägen ut ur pandemin. Då är det svårt att backa, trots att smittspridningen fortsätter bland vaccinerade och man tycks behöva ta både en fjärde och femte dos.
***
Daniel Västfjäll är professor i psykologi vid Linköpings universitet. Under pandemin har han gjort flera studier om människors tilltro till myndigheter och vår benägenhet att följa restriktioner.
– Pandemin har pågått länge. Ju längre tid ett problem eller en konflikt är olöst, desto starkare blir motsättningarna.
Han menar att det inte är konstigt att människor tycker olika i en pandemi – tvärtom. Det är ett kvitto på att demokratin fungerar. Det är viktigt att de med avvikande åsikter inte stämplas som konspirationsteoretiker eller foliehattar, förklarar Daniel Västfjäll.
– Pandemin är en väldigt speciell situation. Vi vet inte riktigt vad som är rätt och fel i hanteringen. Därför måste samhället acceptera dem som inte vill ta vaccin.
Däremot är det viktigt att skilja på debatt och fakta, säger Daniel Västfjäll. Vi lever i en tidsanda där fakta allt oftare ifrågasätts och “fake-news” är mer förekommande nu än förr.
– Självklart ska vi diskutera vilken lösning som blir bäst för att minska smittspridningen. Men vi kanske inte måste debattera huruvida covid-19 finns eller inte, eller huruvida vaccinet faktiskt fungerar för majoriteten.
***
Paret Rydman hänvisar till studier som ifrågasätter nyttan av att vaccinera fullt friska vuxna och barn, och rapporter som lyfter fram att genomgången infektion ger bättre skydd än vaccin. Studier som går stick i stäv med majoriteten av världens forskare som vidhåller att vaccinet är det bästa sättet att skydda sig själv och andra mot allvarlig sjukdom. För Calle har det upprepade budskapet om att alla måste vaccinera sig fått motsatt effekt.
– Jag är absolut ingen vaccinmotståndare, men även läkare och virologer som ifrågasätter vaccinets effekt måste få höras i debatten.
Calle tycker att Sveriges restriktioner har varit oproportionerligt stora till antalet som dött och är kritisk till att miljarder har lagts på testning.
– När de flesta inte blir allvarligt sjuka, vad är vitsen? I stället för att rusta sjukvården stänger man ner samhället. Resultatet blir att företag går i konkurs, folk blir deprimerade och att barn inte får gå i skolan.
Den 27 december 2020 blev Mjölbybon Gun-Britt Johnsson den första att vaccineras mot covid-19 i Sverige. Hos många spirade hoppet om att återigen få ett normalt liv – med konserter, släktmiddagar och bröllop.
Ändå har det tagit drygt ett år innan restriktionerna nu slopats. Folkhälsomyndigheten försvarade då restriktionerna med att en återgång till ett normalläge skulle belasta sjukvården för mycket. Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport visar att under de senaste fyra veckorna var antalet intensivvårdade per 100 000 invånare åtta gånger högre bland ovaccinerade än bland vaccinerade. Skillnaden var statistiskt säkerställd.
Vissa menar att de vaccinerades frihet har begränsats när de måste anpassa sig för att de ovaccinerade inte ska hamna på iva.
– Varför skyller vi på de ovaccinerade när det är en oerhörd majoritet som har vaccinerat sig och det inte hjälpt? Smittspridningen är fortfarande hög. Från början hade myndigheterna en lägre procentsats när det gällde hur många som skulle behöva bli vaccinerade för att vi skulle uppnå flockimmunitet. Det är oftast äldre personer med underliggande sjukdomar som drabbas hårdare av covid-19, säger Calle Bäck.
Conny Swensson
Yrke: Massör och företagare
Plats: Tornby, Linköping
Det har gått en månad sedan Connys tålamod tog slut. I en krönika deklarerade Correns Carina Glenning att hon gjort slut med sin ovaccinerade frisör. Hon skrev också att det är omoraliskt att inte upplysa sina kunder om att man är ovaccinerad.
– Alla får tycka vad de vill. Men jag reagerade på att en medarbetare på en stor tidning, som i min värld ska vara opartisk, gör skillnad på folk och folk. För mig känns det som att Corren då har en tydlig åsikt. Carina tyckte att det var föredömligt att en frisör satte upp en lapp om att han eller hon var vaccinerad. Vad är nästa steg? Kommer det bli en mobb mot ovaccinerade?
Conny är trött på att matas med det ensidiga budskapet om, som han själv uttrycker det, "vaccinets förträfflighet och fördummandet över de som inte vaccinerar sig".
Själv är han inte lika övertygad om att vaccin och restriktioner har varit det bästa för landet. Som delägare av Bergqvist Massage och Friskvård har han följt pandemin på nära håll. När östgötarna började jobba hemma blev det allt fler onda ryggar att behandla för kliniken. Precis som för Hanna Rydman och hennes Joyvoice har otaliga timmar lagts på att förstå och anpassa sig efter restriktioner som ändras gång på gång. Nu, när han visar runt i företagets lokaler på Tornbyområdet, beskriver han den olustiga känslan att som arbetsgivare behöva göra skillnad på sin personal. De vaccinerade mot de ovaccinerade.
– Företag har börjat efterfråga vaccinerade massörer. För att vi ska överleva som bolag måste jag kanske börja sortera och välja ut bland personalen.
Har du förståelse för företagens önskan om en vaccinerad massör?
– Ja, det har jag full förståelse för. Men jag tycker att ansvaret att fråga ska ligga på kunden, om denne är orolig. Det ska inte vara en skyldighet att som personal skylta med huruvida man är vaccinerad eller ej. Jag tycker nog bara att ovaccinerade kollegor får utstå orimligt mycket skit.
Connys förtroende för media har dalat under pandemin. Under intervjun frågar han hur styrda Correns reportrar är i sin rapportering, om det finns saker tidningen väljer att inte skriva om för att det ska passa någons agenda.
– Jag tror inte på media och läser inte särskilt mycket om pandemin längre. Det har varit alarmerande rubriker och inte särskilt nyanserat. Budskapet har varit att vaccinera dig. Trots att det är ett fritt val att vaccinera sig blir i realiteten ingen valfrihet när ovaccinerade blir särbehandlade.
Conny tycker att vaccinet har tagits fram för fort och frågar sig vilka biverkningar vi kommer att se framöver. Han är stark i sin övertygelse om att immunitet skapas bäst av genomgången infektion. Trots det valde han i somras att ändå vaccinera sig. Drivkraften var aldrig rädslan för att själv bli allvarligt sjuk eller att smitta andra.
– Men det kändes som att jag inte skulle få göra någonting i det här samhället snart om jag inte vaccinerade mig.
Men så kom då den där krönikan i Corren och Connys tålamod tog slut. Han bestämde sig för att agera och skrev själv en insändare där han ifrågasatte resonemanget i krönikan. När Carina Glenning menar att det vore bra att upplysa sina kunder om man är ovaccinerad anser Conny å sin sida att det är problematiskt att dela upp människor på det sättet.
När vi talar med Conny över telefon strax före den här publiceringen berättar han att han samma eftermiddag ska ta tredje sprutan. Vi pratar också om artikeln, och han menar att han är bekymrad över vad människor kommer tycka och tänka eftersom ämnet är så infekterat.
– Skrämmande nog har vi i företagsledningen diskuterat om den här artikeln kommer att skada oss som bolag. Att vi ens känt oss nödgade att ta den diskussionen är illa och ett bevis på hur debatten ser ut.
När beskedet kom om de slopade restriktionerna tidigare i veckan andades Conny ut.
– Jag känner lättnad. Men det vi här på företaget har funderat på efter beskedet, är om det blir upp till företagen att bestämma om de vill fortsätta använda vaccinpass. Det är lätt hänt att de lever kvar.
***
Att tilltron till myndigheter minskar hos vissa människor under kriser är naturligt, menar psykologiforskaren Daniel Västfjäll.
– Man har en förväntan på att samhället ska fungera på ett speciellt sätt, och sedan när de förväntningarna inte blir uppfyllda blir man naturligtvis fundersam. Och då söker man förklaringar till det.
Daniel Västfjäll understryker att viljan att ta vaccin inte är en medicinfråga, utan en beteendefråga. Att vi har ett vaccin mot covid-19 spelar ingen roll om invånarna inte tar det.
Som professor i psykologi, tycker du att det finns något som regeringen och Folkhälsomyndigheten hade kunnat göra bättre i sin kriskommunikation?
– Det är inte mitt uppdrag att recensera dem. Dessutom finns det inte så mycket beprövad kunskap än. Men så här: Jag tror att perspektivet “hur kommer det här att tas emot?” underskattades. Kanske hade man gjort lite andra val om man tänkt än mer på beteendevetenskapliga och psykologiska aspekter.
Hanna Rydman
Plats: Norrmalmstorg, Stockholm
Den kalla Stockholmsluften tränger igenom allt. Gore tex-jackor, halsdukar och underställ. Det är lördag, januari och vid Norrmalmstorg trängs människor med plakat och banderoller. Någon med megafon i hand ropar ut slagord, får med sig folkmassan. “Ja till frihet, nej till vaccinpass”.
När klockan slår 14 har många tusen anslutit sig till demonstrationen. Barnfamiljer, representanter från diverse organisationer, unga och gamla.
Deltagarna ska tåga till Sergels torg för att visa sitt missnöje med Sveriges krav på vaccinationspass. Medier rapporterar hur vaccinationscentraler längs vägen stängt sina mottagningar efter uppmaning av polis.
Mitt i tåget går Hanna Rydman. Hon känner sig glad och rörd. När hon efteråt beskriver känslan och intrycken gör hon det med värme i rösten.
– Det var mycket folk men väldigt lugnt. Människor var glada. Det var fint. Jag blev berörd, och grät flera gånger.
Vad var det som gjorde dig berörd?
– Jag kände lycka i att människor vågar uttrycka sig. Det finns så många människor som fortfarande dämpar sig och håller igen på sina åsikter. Att samlas är ett sätt att visa att vi inte är ensamma.
De tusentals människor som demonstrerade i Stockholm är ingen enhetlig grupp, men gemensamt för de allra flesta är att tilltron till myndigheter har naggats i kanten, eller raserats.
Enligt Center mot våldsbejakande extremism, har coronaprotesterna präglats av konspiratoriska budskap och det finns en risk att de mest militanta radikaliseras.
– Det är väldigt viktigt att inte peka ut någon. Du får demonstrera och säga vad du tycker. Men pandemin var och är en grogrund för konspirationsteorier, och det är något som våldsbejakande extremistgrupper kan utnyttja för sina egna syften, säger Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism, till TT.
Det ska efter demonstationen visa sig att nazistiska NMR också deltagit med ett 20-tal personer, vilket bland annat SVT, som var på plats, rapporterade om.
– Om NMR väljer att gå med i manifestationen är det såklart jättetråkigt, men de försöker väl alltid synas när det är stora evenemang, säger Calle Bäck när frågan tas upp under intervjun med Corren.
Finns det en risk att er kamp för frihet gynnar andra makter som ni inte alls vill gynna?
– Alternativet skulle vara att inte säga något alls och det är ännu farligare. Att demonstrera är det enda sättet för vanliga människor att i en demokrati visa sin kritik när mainstream-journalister inte tar sitt ansvar och ställer kritiska frågor till våra makthavare, säger Calle.
Hanna är inte rädd för att myndigheter ifrågasätts. Som ledare ska man kunna ta kritik, oavsett om man är företagsledare eller politiker. Kritik är en hjälp för ledaren att bli bättre, säger hon. Kritik ska välkomnas och besvaras tydligt. Inte tystas ner och censureras.
– Det vi ser just nu är dåligt ledarskap. Folket ska inte ansvara för förtroendet för myndigheterna. Det är myndigheternas ansvar att se till att vi har förtroende för dem.
Anonym
Plats: Trädgårdsföreningen, mejl och Messenger
Inför den här publiceringen har Corren varit i kontakt med ett flertal personer som alla, på olika sätt, är kritiska till covid-19-hanteringen, medias rapportering och de restriktioner som präglat pandemin. En person som vi intervjuar i Trädgårdsföreningen väljer att hoppa av strax före publicering. Personen tycker att det finns en agenda med artikeln.
En annan person skriver i ett mejl till reportrarna: "Frågan är alldeles för politiserad och inflammerad för att jag ska låta någon annan ta ord ur min mun och publicera dem i ett så pass offentligt forum."
På Messenger får vi följande svar från en av de kontaktade personerna: "Med tanke på hur ensidig rapporteringen varit och att jag anser att media är en del i att piska upp polariseringen i samhället //...// Jag känner en viss oro för att ni har som avsikt att framställa mig som en galen foliehatt."
En fjärde skriver: "Jag tackar för frågan men väljer att lägga tiden på annat och redan vakna."
***
På torsdagen kom beskedet många väntat på. 9 februari slopas restriktionerna. Vad spelar missnöjet hos vissa östgötar för roll då?
Hos de flesta kommer misstron och frustrationen att svalna när vardagen återgår till det normala, menar Daniel Västfjäll.
– Vi människor har en fantastisk psykologiskt immunförsvar som gör att vi återgår till vardagen, glömmer och fokuserar på nya, mer aktuella frågor.
När restriktioner, pandemi och vaccinationer inte längre är aktuellt kommer allt färre att engagera sig i frågan.
– Men det kommer också att finnas kvarvarande effekter. Att man trodde att man levde i ett samhälle som tog hand om sina egna intressen, och sedan blev besviken… Det är en känsla som kan leva kvar under en längre tid.