Vår stad
Ansvarigt statsråd, finansministern P E Sköld, förklarade att det var genom upplysning, inte lagstiftning, som missbruket kunde minskas.
Den nya lagen var könsneutral. Bara var tredje ogift och endast ett fåtal gifta kvinnor hade haft motbok. När en kvinna gifte sig skulle motboken faktiskt dras in.
Många kände oro inför förändringen. Den första dagen var alla systembolagsbutiker stängda. De öppnades först den påföljande måndagen. Däremot började den nya lagen omedelbart att gälla på restaurangerna. Den statliga Kontrollstyrelsen bestämde dock även fortsättningsvis såväl priset som storlekarna på snapsarna. Även drinkarna måste vara godkända av Kontrollstyrelsen. Inledningsvis var 42 olika drinkar tillåtna. Måltidstvånget – smörgås räckte – för att beställa in alkohol kvarstod också.
Den enda radiokanalens program skilde sig den fria spritens första lördagskväll kraftigt från övriga helgdagsaftnarnas seriösa karaktär. Ända till midnatt sände radion lättsam underhållning med ett pärlband av dåtidens största artister. Det uttalade syftet var att få svenskarna att stanna hemma den kvällen.
Linköpings restauratörer var positiva till den nya lagen. Den första kvällen rapporterade de om många gäster och stor ölkonsumtion, men något lägre spritkonsumtion än en vanlig lördag.
Alla var dock inte lika nöjda. Det allmänna nykterhetstillståndet försämrades under 1955 års fjärde kvartal, särskilt oroande var det ökande ungdomsfylleriet. Antalet fyllerister som polisen omhändertog mer än fördubblades. Även rattfylleriet ökade. Förändringen från konsumtion på restauranger till hemmen gjorde också att polisingripanden vid bråk i bostäderna ökade.
Nykterhetsvården var inte rustad för förändringen och köerna till platser på anstalter växte. Bättre förberedda var Linköpings nykterhetsnämnd. De hade fram till 1954 tre tjänstemän som disponerade två omoderna rum. Från hösten 1955 var de åtta och disponerade sju tjänste- och ett väntrum i splitternya lokaler.
Under den nya lagens första år fördubblades nämndens antal ärenden. Personärendena rörande missbruk ökade med 30 procent. Det var frågor om körkortstillstånd som dominerade arbetet. Även antalet ansökningar om utskänknings- och försäljningstillstånd ökade. Nämnden avvisade bland annat 60 mjölkbutikers framställan om att få sälja öl.
Trots allt kan det konstateras att nykterheten under 1956 i Linköping statistiskt sett var bättre än riksgenomsnittet.