I onsdags kom beskedet om att Cloetta slutar tillverka sin klassiska skumboll Mums-mums. Bollen som tillverkats sedan 1933 går i graven på grund av en sviktande försäljning och låg lönsamhet. Beskedet har mött stora reaktioner och flera Linköpingsbor har i dagarna berättat att de kommer att sakna den klassiska godsaken.
På Cloettaboden i Gamla Linköping har man märkt av nyheten om produktionsstopp bland besökarna. De senaste dagarna har det varit något av en chokladrusch i butiken.
– Det har man verkligen märkt av, både igår och idag. Det kommer många Mums-mums på bandet, säger Enya Forsberg som tillsammans med kollegan Emmie Alexandersson jobbar i butiken.
– Vi säljer ju generellt ganska mycket Mums-mums i fyra-pack, men nu köper folk kartongvis vilket de inte brukar göra, säger Emmie Alexandersson.
När nyheten om att Mums-mums försvinner ur sortimentet kom förberedde de butiken genom att fylla på lagret, men redan under torsdagen tog en hel pall med Mums-mums slut och när Corren var på plats under fredagseftermiddagen fanns det bara ett fåtal paket kvar i hyllorna.
– Det är många kunder som säger att de passar på att köpa nu eller att de ska hamstra. Folk tycker att det är tråkigt att Mums-mums ska sluta säljas, säger Enya Forsberg.
– Ja, det hörde jag senast för en halvtimme sen. Vi får ju fylla på ofta nu, fyller Emmie Alexandersson i.
Om efterfrågan fortsätter återstår att se.
– Nu har det ju gått snabbt, och om det fortsätter såhär så kan det ta slut. Men vi kommer få några fler nästa vecka, säger Emmie Alexandersson.
Också ute i butiken vid fabriken i Ljungsbro har ruschen efter Mums-mums märkts av. Marita Dahlin är butikschef och berättar att de under fredagen sålt slut på sitt lager.
– Vi får in mer under måndag och tisdag, men det kan bli de sista, säger hon.
Tillbaka i butiken i Gamla Linköping har Kristin Dalgren och sonen Edvin Dalgren plockat på sig två paket Mums-mums.
– Det är tråkigt det är det ju, men vi köper de inte så ofta så för mig gör det inte så mycket. Nu köper jag mest för att det är bra att ha i frysen, säger Kristin Dalgren.
– Ja, och för att de ska sluta göras, fyller Edvin Dalgren i.