Runinskrift blir fråga för domstol

Är en medeltida runinskrift i domkyrkans tak en offentlig handling? Det hävdar en privatperson. Men domkyrkopastoratet säger nej. Nu hamnar frågan i kammarrätten.

Domkyrkan. Katedralen i Linköping rymmer åtskilligt av intresse, bland annat en runinskrift från 1200-talet.

Domkyrkan. Katedralen i Linköping rymmer åtskilligt av intresse, bland annat en runinskrift från 1200-talet.

Foto: Henrik Lindberg

Linköping2017-10-10 13:29

Det är Micael Pihl från Skänninge som har begärt att på plats i domkyrkan få studera en runinskrift som finns nära taket.

– Det finns en runinskrift som förefaller innehålla mitt namn, Micael. Jag skulle vilja se inskriften och fotografera den, sade Micael Pihl i en intervju.

Linköpings domkyrkopastorat avslog dock begäran med motiveringen att runinskriften är en del av kyrkobyggnaden och inte en offentlig handling. I ett försök att beveka Micael Pihl skickade domkyrkopastoratet en avbildning på papper av den aktuella runinskriften.

Micael Pihl är dock inte nöjd. Han har nu valt att överklaga beslutet till Kammarrätten i Jönköping. Skänningebon framhåller att det i lagens mening är ointressant att den information han vill ta del av är ristad i sten, antagligen redan under 1200-talet. Han citerar ur en offentlig utredning som slår fast att en offentlig handling kan anbringas på bland annat "ett papper, ett tygstycke, en skinnbit, en näverlapp eller en metallplåt." Micael Pihl skriver i överklagandet: "En ristning av bokstäver i en sten uppfyller uppenbart de i svensk rätt mycket modesta krav som uppställs på ett föremål för att det ska betraktas som en handling."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!