Runda former i Valla berså

Valla berså har liknats vid ett UFO och en svullen oljecistern. Men formen har sin förklaring i omgivningarna. Och det är inte bara den runda formen som gör nybygget i Valla intressant. Huset blir också ett av Linköpings första flerfamiljs massivträhus byggt som ett passivhus. Hållbarhet har varit ett ledord i hela bygget.

Spisvakt. Ett IR-öga håller koll så att spisen inte blir för varm.

Spisvakt. Ett IR-öga håller koll så att spisen inte blir för varm.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2017-05-11 13:39

Priset på den centrala och unika tomten var fast. De som ville bygga på den fick i stället tävla genom att lämna in ett projektförslag som skulle uppfylla ett antal kriterier. Dessutom ska huset fungera och passa in i omgivningarna.

– Det bullrar från Malmslättsvägen, solen skiner från andra hållet, det skulle vara smålägenheter och sen ligger kyrkogården som granne. Det gjorde att jag landade i en ganska sluten form där man löser bullret utifrån och får en trevlig innergård, samtidigt som det blir en sammanhållen och värdig fasad åt alla håll. Då blev det den här runda formen, berättar arkitekten Bengt Winell.

– Vi ska vara ärliga och säga att när Bengt kom med den här idén så hade han bara en skiss. Och vi tänkte att - vad är det här - det här går väl inte att bygga, det sticker ut för mycket. Men sen när vi tänkte på alla fördelar så rotades idén ordentligt, förklarar Eva Lindstén, vd på Lindstén fastigheter.

Att det sedan blev ett trähus var till stor del av miljöhänsyn och något som under arbetets gång växte fram.

– När vi lämnade in tävlingsbidraget visste vi inte om det skulle gå att bygga i trä, men det var vår ambition redan då, säger Eva Lindstén.

– Ett runt hus är något man kanske bara bygger en gång i livet, och då kände vi att vi ville gå ”all in”. Våra barn har gått på Björkö friskola som är ett massivträhus, och jag blir lycklig av att bara vara i den miljön. Det är en väldig skillnad, menar byggherren Peter Lindstén.

Totalt är huset på sex våningar. En källarvåning med garage. I marknivå hittar vi ett betongplan som kommer husera butiker och en restaurang som har sina entréer ut mot gatan. Resten av huset är byggt i korslimmat massivträ av Svensk gran.

– Det är som ett gigantiskt Lego. Tack vare att trä är så mycket lättare än betong så kan man lasta fler byggelement på varje lastbil. Så varje gång vi fick leverans så blev ett kvarts våningsplan färdigt, berättar Peter Lindstén.

Med tanke på att hur många hus som byggts, och hur viktiga våra bostäder är för både trivsel och hälsa, så kan man ju tro att alla aspekter av husbyggande är noga kartlagt. Så är det märkligt nog inte menar Peter Lindstén. Att brandsäkra huset har varit en riktig utmaning. Dels kräver byggnormer att de boende skyddas, och dels finns det som byggherre och senare förvaltare av fastigheten ett intresse av att säkra sin investering. Det har lett till att huset utrustats med ett brandskydd på en mycket hög nivå. Trots att det inte finns några belägg för att det brinner mer i trähus än i andra byggnader. I taket sitter både brandvarnare och ett sprinklersystem. Men brandvarnaren nöjer sig inte med att pipa hysteriskt. Den stänger både av alla hushållsapparater och larmar en larmcentral när du bränner vid köttbullarna. I spisfläkten sitter dessutom en IR-sensor som känner av om det blir för varmt på spisen.

Men det är inte bara för de boende ett trähus känns ”sunt”. När vi går omkring på bygget slås jag av hur gott det doftar av allt trä. Men det finns även andra fördelar med ett trähus.

– Det blir ett tystare bygge framför allt då vi inte borrar så mycket i betong och allt blir lättare att montera. Sen känns det inte lika rått som i ett betonghus heller, säger snickaren Daniel Christersson.

Fastigheten kommer att kopplas in på fjärrvärmenätet. Men huset är byggt efter principen att det inte ska behövas någon extra värme utöver den som bildas av vardagslivet i hemmet. Ett så kallat passivhus.

Under huset finns en labyrint med 2300 meter rör som man leder vatten genom. På sommaren kyls ventilationsluften ner av den kalla marken och levererar svalka till lägenheterna. Samtidigt ”laddas” marken med värme och på vintern värms luften istället. På taket och en av gavlarna blir det solceller som levererar el.

Allt efter som huset vuxit fram och tagit form så har också kritiken mot formen dött ut. Eva och Peter Lindstén är stolta över den unika byggnaden och arkitekten Bengt Winell får många frågor om bygget.

– Jag ritar ju andra hus, men det är det här man pratar om.

Men att bygga unikt och miljövänligt blir inte billigt. En etta på 34 kvadratmeter kommer kosta drygt 6 000 kronor i månaden.

– När jag hittat formen tänkte jag ­ det där kan bli roligt, undrar hur dyrt det blir, säger Bengt Winell med ett leende.

– Man löser inte bostadskrisen genom att bygga runda hus med källargarage, skrattar Peter Lindstén, som ändå menar att byggmetoden och byggmaterialet har alla förutsättningar att kunna användas till att många prisvärda bostäder – i raka hus.

Valla berså

69 lägenheter på ett till tre rum och kök

25 garageplatser för bil i källarvåning

115 platser i cykelgarage

60 cykelplatser utomhus

Total boarea 3480 kvadratmeter

Byggherre, Lindstén fastigheter

Entreprenör, Åhlin & Ekeroth byggnads

Arkitekt, Winell & Jern arkitekter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!