Ruag space håller tummarna

Två nya satelliter med teknik från Linköping skjuts upp på torsdagen. Det är starten för EU:s eget GPS.

Foto:

Linköping2014-08-20 20:15

När satelliterna skickas upp – enligt planen kl 14.31 i dag – är testfasen över för Galileo. Satelliterna skjuts i väg från ESA:s rymdhamn i Kourou i Franska Guyana, Sydamerika. Med snart sex satelliter i bana blir då Galileo ett oberoende komplement till amerikanska GPS och ryska Glonass. Totalt ska ett 30-tal satelliter ingå i systemet. Men nu är utvecklingsfasen över och ansvaret för driften av Galileo överlämnas från europeiska rymdstyrelsen ESA till EU.

Huvudprodukterna för Ruag Space i Sverige är datorsystem, mikrovågselektronik och antenner till satelliter, adaptrar samt separationssystem till bärraketer. Det schweiziska rymdföretagets två enheter i Sverige, en i Göteborg och en i Linköping, har en viktig roll i Galileo-projektet.

På enheten för mekaniska system i Linköping betyder detta bråda dagar.

– Det är vårt största projekt på kanske tio år, säger Jörgen Remmelg , platschef i Linköping.

Här tillverkar man bland annat de viktiga separationssystemen till satellitens bärraketer. Det är alltså mekaniken som måste fungera perfekt i det ögonblick då satelliten ska skiljas från raketen.

– Vi har haft fyra personer på plats. De har monterat satelliterna på adaptern som håller dem under uppfärd och separerar dem. Det senaste jag hörde var att de var klara med arbetet och att man fortfarande har kvar samma uppskjutningstid, säger Jörgen Remmelg.

Och på torsdagseftermiddagen börjar en riktig nagelbitare. Personalen i Linköping kommer att följa hela uppskjutningen live via ESA:s hemsida.

Galileo

... Är Europas alternativ till amerikanska navigationssystemet GPS. Mobiler och andra GPS-mottagare kan redan nu använda sig av signalerna från de europeiska satelliterna. Förutsatt att mjukvaran är uppdaterad för att hantera Galileo. Än så länge är Galileos bidrag litet. Om man befinner sig på en punkt på jordklotet där man samtidigt kan få in signaler från alla sex satelliterna är noggrannheten lika stor som den blir när

systemet är fullt utbyggt. Men det är inte så ofta det inträffar, bara någon timme varje dygn.

Galileo skall vara fullt utbyggt 2018, med totalt 30 satelliter och samma noggrannhet dygnet runt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om