Ruag Space deltar i arbete med känd rymdsond

I tio år har rymdsonden Rosetta varit på väg mot en komet som ligger ungefär lika långt bort som planeten Jupiter. Ruag Space i Linköping och Göteborg står för nästan en tiondel av tekniken.

Foto: Uncredited

LINKÖPING2014-01-20 15:07

Syftet är att söka information som kan förklara vårt solsystems uppkomst. På vägen till kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko som ligger på ungefär samma avstånd som planeten Jupiter har sonden redan tagit bilder och samlat annan viktig information. Det är extrema förutsättningar på många sätt och cirka åtta procent av tekniken är utvecklad i Sverige:

– Centraldatorn, ett massminne som lagrar vetenskapliga data, satellitens antenn. Och så separationssystemet som är utvecklat och byggt i Linköping, berättar Håkan Andersson på Ruag Space.

Väckarklocka

Den schweiziska rymdkoncernen Ruag har även utvecklat den "väckarklocka" som ska sätta i gång hela systemet på Rosetta. Det händer när satelliten närmar sig kometen. I juni 2011 försattes sonden i dvala för att spara energi. Nu gäller det att den vaknar upp, efter 957 dygn. I den extrema kylan.

– Utanför är det cirka 180 grader kallt. Inne i satelliten hålls värmen i gång upp till cirka 20 minusgrader, säger Håkan Andersson.

Det interna alarmet är satt på klockan 11 svensk tid. Tanken är att sonden då ska börja med att sätta i gång flera värmeelement. Sedan vidtar en inprogrammerad procedur som tar åtskilliga timmar.

– För säkerhets skull är sonden utrustad med fyra klockor. Det räcker med att två fungerar så startar systemet.

När sondens "stjärnfångare" är uppvärmda kan dess läge exakt fastställas. Raketmotorerna startar för att stoppa rotationen. Solpanelerna vänds mot solen och Rosetta riktar sin radioantenn mot jorden.

Antenn från Sverige

Den stora parabolliknande antennen har också utvecklats av Ruag space. Om allt fungerar kan den så småningom leverera data med ungefär 45 minuters fördröjning. Avståndet är hisnande. 807 miljoner kilometer. Europeiska rymdstyrelsen ESA tar hjälp av amerikanska kollegan Nasa för att fånga upp den första signalen. Den kommer att vara exceptionellt svag.

Detta första livstecken väntas tidigast klockan 18.30 svensk tid på måndagskvällen. Om allt går väl kan signalen föras över till den europeiska rymdkontrollen Esoc i tyska Darmstadt. Senare under kvällen tar ESA:s egna antenner över kommunikationen. Följande månader ägnas åt att kontrollera Rosettas alla instrument och datorer, och att anpassa hastigheten till kometen.

Tänker landa

En ytterligare krydda i den här spännande rymdhistorien är att man tänker landa på kometen!

– Sonden kommer att lägga sig i en omloppsbana runt kometen och sedan skicka ut en mindre sond. Syftet är att analysera material, densitet och vattenmängd på kometen.

Stoftet som utgör kometens svans är också viktigt.

Forskarna hoppas få ökad kunskap om kometer och hur vårt solsystem en gång kom till. Kanske också om hur vatten och biologiska byggstenar banade väg för livet på jorden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!