Röstfusk avslöjat i Linköping

Över 1 900 Linköpingsbor har röstat på ett förslag om att sätta ett tält över bassängen i Tinnis. Men nästan 4 000 röster har dessutom avgivits av en robot. Fusk alltså.

Röstfusk. Många vill ha tält över Tinnis 50-metersbassäng, men de flesta rösterna kom från en robot.

Röstfusk. Många vill ha tält över Tinnis 50-metersbassäng, men de flesta rösterna kom från en robot.

Foto: Jeppe Gustafsson

LInköping2016-04-26 10:35

Fusket har avslöjats av kommunen. Det är också fusk att över 2 500 kräver en ny skytteanläggning. Inte heller är det sant att 2 900 har röstat för en ny hall, särskilt anpassad för gymnastik.

Fusk alltihop. Dessa tre förslag i det så kallade Linköpingsförslaget har fått väldigt många röster, varav många kommer från en robot. Det betyder att röster genereras automatiskt från en dator.

De rösterna har nu identifierats och tagits bort och systemet har justerats så att röstfusk inte ska inträffa igen.

– Linköpingsförslaget har blivit en succé och många har engagerat sig och röstat på förslagen, säger borgmästare Helena Balthammar (S). Vi har råkat ut för robotröstande, men fusket är nu åtgärdat.

Linköpings kommun införde Linköpingsförslaget i februari i år. Det är ett förslag som publiceras på kommunens webbplats, och det ligger kvar där i 60 dagar så att andra kan stödja och kommentera det.

Linköpingsförslaget har blivit populärt. De tre första dagarna lämnades nio förslag och efter nästan tre månader har totalt 93 förslag lämnats. Just nu finns det 55 förslag att kommentera eller rösta på.

Om ett förslag får 100 röster eller mer så kommer det att handläggas av kommunen. Fuskandet betyder förstås att de tre förslagen som har fått fuskröster har betydligt färre riktiga röster än det såg ut innan fusket upptäcktes.

Allihop har ändå tillräckligt många röster för att nå handläggning.

Fuskröstade förslag

"Ny skytteanläggning" fick 2 525 röster, varav 1646 var fusk. Återstår: 879.

"Tält över bassäng" fick 5 871 röster, varav 3 934 fuskröster. Återstår: 1 937.

"Önskemål om ny hall" fick 2 904 röster, varav 1 261 var fusk. Återstår: 1 643.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!