Lång skolbussresa väcker intensiv debatt

I-landsproblem – eller orimligt dålig service på landsbygden? Artikeln om långa skolbussresor väcker en intensiv debatt på Facebook.

Ronja Rehnström Lundqvist i Tägneby är en av de elever som haft otur med turlistorna och får åka en lång omväg till skolan.

Ronja Rehnström Lundqvist i Tägneby är en av de elever som haft otur med turlistorna och får åka en lång omväg till skolan.

Foto: Kollage: Corren

Linköping2021-09-27 13:15

Skolskjutsar är ett ämne som engagerar. Artikeln om Ronjas skolbuss – som tar en timme trots att hon bor bara åtta kilometer från skolan – har hittills (läs måndagen) renderat över 220 kommentarer på Facebook.

En timme är orimligt lång tid att behöva åka buss när man bor så nära stan, tycker en del. "En vuxen skulle aldrig acceptera detta, så varför ska ett barn? Deras tid är väl lika värdefull", skriver till exempel en person.

Andra kallar det hela för ett i-landsproblem och tycker att man ska vara tacksam för att det finns gratis skolskjuts överhuvudtaget: "Har aldrig ens hört talas om någon som reflekterat över detta förr och då är jag uppväxt på landsbygden där resorna med skolbuss var långa", skriver en kvinna.

"Det är väl bara att cykla", tycker många, men får mothugg. "Du bor inte på landet, förstår jag! Stadsbor vet inte hur det är att bo på landet", skriver en person. "Jag hade i alla fall inte satt min 12-åring på en cykel på en landsväg, i mörker på morgonen", skriver en annan.

Flera lyfter det faktum att ett antal busslinjer dragits in på landsbygden och att många gymnasieelever inte har någon möjlighet alls att åka buss till skolan.

"För gymnasiebarnen som inte har rätt till skolbuss måste föräldrarna nu ha råd att köpa mopedbilar för att barnen ska kunna ha frihet. Jag tycker att den här 'besparingen' är tankefel av kommunen och hoppas igen på fler landsortsbussar", skriver en kvinna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!