Ronja bor nära skolan – men bussen tar en timme

Ronja bor tolv minuter från skolan – om hon hade åkt bil. Men med skolbussen tar det en timme. "Orimligt", tycker hennes mamma Ingela.

Ronja Rehnström Lundqvist får gå upp tidigt. Skolbussen stannar 07.05 och tar en timme på sig till skolan, åtta kilometer bort. Mamma Ingela Lundqvist och grannen Carolina Andersson är kritiska.

Ronja Rehnström Lundqvist får gå upp tidigt. Skolbussen stannar 07.05 och tar en timme på sig till skolan, åtta kilometer bort. Mamma Ingela Lundqvist och grannen Carolina Andersson är kritiska.

Foto: Åke Alvin

Linköping2021-09-24 18:00

Klockan 07.05 varje morgon kliver Ronja Rehnström Lundqvist på skolbussen i Tägneby för att ta sig in till Arenaskolan. Dit är det åtta kilometer, men klockan hinner bli 08.05 innan hon är framme.

Först kör bussen till Rystad, därefter till Gärstad – och i det läget är det inte långt kvar till skolan. Men då åker bussen via Ekängsskolan ända ut till Roxtuna innan den åter vänder in mot staden.

– Jag förstår att det är ett svårt pussel att lägga turlistor. Men att det ska ta en timme härifrån till skolan känns inte rimligt. Själv jobbar jag i Motala och dit kör jag på 45–50 minuter, säger Ronjas mamma Ingela.

Själv tar Ronja det hela med ro.

– Visst är det jobbigt att behöva gå upp så tidigt. Men att sitta på bussen är ju inte jobbigt. Jag kollar Tiktok och Snapchat på mobilen och snackar med min kompis, säger hon.

Grannen Carolina Andersson har också en dotter på Arenaskolan. Carolina saknar den reguljära bussen, linje 509, som förr stannade i byn. Den drogs in 2017.

– Om den bussen hade varit kvar hade vi inte behövt någon skolskjuts. Nu är det massor av ungdomar här som i stället åker moped, mopedbil och A-traktor. Men jag har ingen lust att sätta mitt barn i ett sådant fordon, det känns inte säkert. Och att cykla är otänkbart på den här smala vägen med bilar som kör jättefort, säger Carolina.

Carolina försöker nu skjutsa sin dotter för att hon ska slippa sitta på skolbussen så lång tid.

– Busschauffören är jättebra, alltid glad och hjälpsam. Men turen som bussen går är jättekonstig. Vi har själva valt att bo på landet och jag förstår att alla inte kan få det precis som de vill, men så här ska det inte behöva vara, säger hon.

undefined
Ronja Rehnström Lundqvists skoldag blir lång när man räknar in restiden. Men hon klagar inte: "Det är ju inte jobbigt att sitta på en buss".

Tor Andersson är avdelningschef på utbildningsförvaltningen. Han berättar att skolskjutsverksamheten i Linköping nu ska utvärderas.

– Hur man resonerat kring just den här bussturen vet jag inte, men jag tar med mig synpunkterna in i utvärderingsarbetet. Vi ska se om det finns möjligheter att justera en del av bussturerna men också om det går att ändra skolscheman. Det finns ställen där elever får vänta onödigt länge efter skolan på att bussen går hem, säger han.

På några punkter har kommunen redan uppfyllt önskemål från föräldrar och skolbarn. Sedan den 6 september är det åter möjligt att ta med kompisar på bussen i mån av plats och barnen får även kliva av på andra hållplatser än den närmast hemmet.

Karta: Tägneby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!