Oskar Törnå ser fundersam ut. Han står vid ljudboks-hyllan i Stadsbiblioteket i Linköping. Vilka böcker har han inte lyssnat på än? Deckare är en favorit. Han plockar ner flera böcker och traskar vidare till andra sidan biblioteket. Han stannar vid musikhyllan och bläddrar bestämt genom alla cd-skivor.
– Carola tycker jag jättemycket om, säger han.
– Men när ska du börja lyssna på punkrock då, frågar Anders Strömfelt, kontaktperson för Oskar sedan ett par veckor tillbaka.
– Nej, dansband är roligare, säger Oskar och blinkar lekfullt mot Anders.
Oskar Törnå har Downs syndrom. Normalt har en person 46 kromosomer i varje cell, 23 från varje förälder. Downs syndrom innebär att cellerna innehåller en extra kromosom nummer 21. Människor som har diagnosen har oftast ett karaktäristiskt utseende. Det är inget som stör Oskar. Han är en pigg och glad 45-åring.
– Jag tycker om när folk hälsar på mig och jag hälsar alltid tillbaka, säger han.
Oskar har inte märkt att någon har varit elak eller nedlåtande mot honom. Inte vad han kan minnas i alla fall.
– Alla är snälla mot mig och jag tycker om att umgås med människor, speciellt med Anders.
Anders Strömfelt har ett späckat schema. Han har två barn, jobbar heltid på Berzeliusskolan i Linköping och är med i två musikband.
– Så mycket som jag har privat tar jag mig ändå tid att vara en medmänniska och umgås med Oskar. Det finns inga ursäkter att inte vara kontaktperson till någon som behöver en kompis, säger Anders.
Stort behov av kontaktpersoner
Behovet efter fler kontaktpersoner är stort. Genom socialkontoret i Linköping fick Anders kontakt med Jussi Eklöf, resurssamordnare på Socialförvaltningen.
– Det som framför allt behövs är snälla och empatiska människor som vill ställa upp för att bryta den sociala isoleringen som många med funktionshinder lever i. De behöver en kompis som ställer upp på sin fritid för att träffas och ha trevligt, säger Jussi Eklöf.
Evenemanget ”rocka sockorna” som hålls nu på söndag den 20 mars, en dag innan den internationella Downs syndromdagen, började som ett upprop på sociala medier 2015. Tioåriga Nathea Anemyr, från Storebro i Småland, ville genom #rockasockorna hylla sin storasyster Noelle som har diagnosen. Hon uppmanade alla skolor och arbetsplatser över hela Sverige att bära olika sockor och sedan dess har stödet varit stort och bara växt.
Oskar har inte hört talas om "rocka sockorna". Men han säger att han har en storebror som också har Downs syndrom.
– Han skulle tycka det är roligt.