Halvvägs till robottävlingen i maj samlades lagen på Makerspace i Linköping. Det är fyra lag, tre från Linköping och ett från Stockholm, som kommer att tävla i den nya tävlingen Sweden autonomous robot challange, Swearc.
Tävlingen beskrivs som en robottävling för studenter och företag i regionen. Syftet är att robotarna ska göra samhällsnytta och på något sätt hjälpa medborgare. I årets tävling, som blir den första anordnad av Swearc, ska robotarna ta sig runt på resecentrum och utföra olika uppgifter.
– Det blir temat för i år, sen är målet att den här tävlingen ska arrangeras framöver också, säger Fredrik Löfgren, projektledare för tävlingen.
Lagen som tävlar slåss om tre priser; hur väl de utför uppgifterna, publikens pris och ett återvinningspris där den som återvunnit mest av det material som roboten är byggd av kammar hem priset. För att vinna det första priset måste robotarna bland annat klara av att köpa en biljett och frakta en resväska.
– Det blir en större utmaning, men vi ville ha högre satta mål, säger Fredrik Löfgren.
På plats för att få inspiration och fila på sin robot var John Klahr, Josef Wernersson, David Thorén, Erik Örjehag och Gustaf Söderholm. De har jobbat med projektet sedan uppstartningen i januari, dock med vissa förseningar.
– Vi har väntat länge på vissa delar innan vi kunde börja bygga den, säger David Thorén.
Roboten rullar nu som den ska, men kommer att vara än mer avancerad vid tävlingen. Tanken är att den ska gå helt för sig själv och utföra uppgifterna genom att se saker genom en webbkamera. Med hjälp av bland annat förprogrammerade algoritmer kommer den att kunna ta beslut på egen hand utifrån det den ser genom kameran.
Gruppen tror att ett av de svåraste momenten kan bli det där roboten själv ska hitta en ledig plats på tåget. De tillägger dock att hela projektet är svårt då till exempel ljusförhållanden kan göra det problematiskt för roboten att se. Dessutom kan det finnas många väskor att välja mellan och risken finns att den väljer fel.
– Det kan bli svårt att se för den, till exempel om det är en väldigt liten väska eller om den ska leta efter en person som den inte vet vad den bär för kläder, säger Erik Örjehag, en av gruppens lagledare.
De övriga instämmer.
– Det blir nog lotteri på den punkten, säger David Thorén.
Tävlingen anordnas den 21-22 maj. På lördagen tävlar robotarna på resecentrum i Linköping och på söndagen gör de uppgifter på resecentrum i Norrköping.