Robotar som räddar jordbävningsoffer

Robotar som kan leta reda på offer efter en jordbävning eller spela piano. Variationen var stor när talangfulla ungdomar tävlade i RoboCup under lördagen.

Tyra Johansson och GloriaTorgeby uppträdde med sina robotar.
– Förut har vi arbetat med stora robotar. I År ville vi göra något annorlunda, så det blev bebisar.

Tyra Johansson och GloriaTorgeby uppträdde med sina robotar. – Förut har vi arbetat med stora robotar. I År ville vi göra något annorlunda, så det blev bebisar.

Foto: Frida Glenning Ströberg

LINKÖPING2017-03-25 19:30

30 lag från hela landet tävlade i SM RoboCup Junior som anordnades på Linköpings Universitet. Ett av tävlingsmomenten var en sorts hinderbana, där roboten ska utföra uppgifter på egen hand.

– I år är det räddningstema. Den här banan kallar vi "Jordbävning". Det här är värmesensorer som uppgår i temperaturen 37 grader. Det ska symbolisera människor som fastnat i en byggnad efter en jordbävning. Robotens uppgift är att lokalisera dessa, berättar arrangören Fredrik Löfgren, som på lördagskvällen syns med sina robotar i underhållningsprogramet "Talang" som Corren skrev om tidigare i veckan.

I en annan bana ska roboten hitta silvriga bollar, som även de symboliserar människor, och ta dem till en låda, "sjukhuset". Lagen får poäng per hinder, och vinnarna får åka och tävla i junior-VM i Japan.

Oscar Karlsson och Fredrik Luttropp är ett av två lag från Berzeliusskolan. De går i åttonde klass och har alltid tyckt om att uppfinna saker.

– Det svåraste med att bygga robotar är att få det att fungera i praktiken. Men det går bättre än väntat. Inför sista tävlingen måste vi få vår robot att klara backar, genom att sätta på vikter där fram, berättar de.

Klasskamraterna Max Kling och Alexander Knutsson Tegenfeldt är veteraner, trots sin ringa ålder på tio år.

– Förra året var vi här för att testa och råkade vinna, berättar killarna som tar tävlingen med ro. I en egen lounge (nåja, rum) på universitetet sitter de och laddar inför sista tävlingen med godis och försöker förklara hur programmeringen fungerar.

– Det är jättelätt så fort man kan det, konstaterar killarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om