Riskfyllt drickande vanligt på Liu

74 procent av tillfrågade studenter uppger att deras alkoholvanor riskerar deras hälsa. Det visar en studie gjord på studenter i fyra städer.

Juan-Pablo Roa vill att man ska neka fler studenter som är synbart berusade.

Juan-Pablo Roa vill att man ska neka fler studenter som är synbart berusade.

Foto: Fredrik Hjerling

Linköping2017-05-30 13:57

Undersökningen är gjord av IQ som är ett dotterbolag till Systembolaget. De verkar för att öka kunskapen kring problematik med alkohol.

­– Det är allvarligt, framför allt eftersom att många lägger grunden för framtida alkoholvanor under studentperioden, säger Juan-Pablo Roa, vd IQ och ansvarig för rapporten.

Undersökningen genomfördes den 25-26 november förra året på fester vid studentkårer i fyra olika städer, varav Linköping var en. Alla deltagare var besökande studenter på festerna och hade fyllt 18 år. Undersökningen utgick från frågan "utifrån den starka alkoholkultur som finns vid universitet, hur mycket dricks egentligen?".

­– Att så många som tre av fyra studenter anser att deras alkoholvanor riskerar deras hälsa är så klart ett problem. Däremot kan man se att ju längre man har studerat desto mindre dricker man. Och att tjejer inte dricker lika mycket som killar, säger Juan-Pablo Roa.

Att tjejer dricker mindre än killar är en gammal sanning, enligt Juan-Pablo Roa. Det som är nytt med den här undersökningen är de alkoholvanor många uppgav att de har till vardags.

­– Många killar svarade att de kan dricka motsvarande tio stycken 33 cl burkar starköl eller mer på en vanlig dag, alltså inte en festkväll. Och det är ju väldigt mycket.

År 2003 gjordes en liknande undersökning om alkoholvanor där man tittade på berusningsnivå. Den fick i princip samma resultat som IQ:s nya undersökning.

– Den lite tråkiga slutsatsen är att det inte har hänt någonting på 13 år. Men jag tror att de insatser som gjorts har lett till att det inte har gått åt fel håll. Däremot tycker jag att fler aktörer behöver göra betydligt mer. Man behöver bland annat bli bättre på att neka alkohol och inträde till redan berusade personer.

På studenthälsan i Linköping är man egentligen inte förvånad över resultatet. Det handlar till stor del av var man drar riskbegreppet, säger Jonas Blom, studentsocial samordnare på Studenthälsan.

– Om man ofta konsumerar sådana mängder är det problematiskt. Men det IQ tittar på här är ju intensivkonsumtion. Och att man vid ett tillfälle kan dricka väldigt mycket är inte förvånande, säger Jonas Blom.

Däremot tycker han att det är bra att sådana här rapporter görs. Det visar svart på vitt att det fortfarande finns en utbredd alkoholkultur bland studenter som kan vara skadlig.

– Men jag tycker att vi jobbar väldigt bra med det här. Vi har bland annat utbildat 60-70 personer varje år i ansvarsfull alkoholservering. Vi samarbetar med både polis och kommun. Och så sent som i våras hade vi en workshop med just IQ där vi diskuterade sådana här frågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!