Varje parkeringsområde vid den södra entrén har utrustats med tre bomstationer som tas i drift nästa vecka. Anställda vid landstinget kan dra sina tjänstekort för att parkera gratis på personalparkeringen, medan besökare och patienter måste betala tolv kronor i timmen. Systemet fungerar precis som i parkeringshusen.
Varje bomstation har tre körfält. Det i mitten är reversibelt, vilket betyder att det är öppet för inpasserande trafik på morgonen och utpasserande på kvällen. Varje fält släpper igenom omkring fyra bilar i minuten. Hyfsat snabbt förvisso, men visst trängsel är att räkna med.
– Ja någon klang och jubelsång lär det knappast bli. Det tar ett tag innan vanan satt sig. Den värsta farhågan är att det kommer uppstå köer på Garnisonsvägen som leder in till parkeringen, säger Micael Antamo, chef vid FM-centrum som förvaltar landstingets egendom och fastigheter.
Det finns en risk att det blir extra besvärligt vintertid. Drivor upptar ibland vissa platser och snön gör det svårare att se linjerna, vilket kan få effekten att besökarna tar upp mer plats.
– Tydligen finns en liten marginal i räkneverket som ska vara tillräcklig för att hantera det eventuella gapet mellan verklig tillgång och möjlig tillgång av p-platser, säger Micael Antamo.
För att få till ett så smidigt flöde som möjligt kommer trafikvärdar bemanna bommarna de första veckorna. Dessutom har landstinget satt in en extra kundtjänst i entrén.
Förhoppningen är att bommarna ska göra det smidigare för besökare, som slipper gissa hur lång parkeringstid som behövs. Dessutom blir det lättare att kontrollera vilka som har giltiga p-tillstånd. De entreprenörer som tidigare haft gratis parkering måste numera betala.
– De upplever det säkert som en försämring. Men vårt uppdrag är att tillhandahålla parkeringsplatser för patienter och besökare i första hand, och anställda i andra hand, säger Micael Antamo.
Kan inte entreprenörerna ses som anställda? De servar ju landstinget.
– Absolut, men vi har tusentals entreprenörer som jobbar åt oss. Det handlar om att prioritera. Skulle man släppa det fritt även för dem så drabbar det patienter, besökare och anställda.
Trots prioriteringsordningen är bara 300 av de 1 865 platserna vid södra entrén till för besökare. Därför byggs ett parkeringshus vid norra entrén. Det blir färdigt senare i år och kommer då att ha tre våningsplan med 320 p-platser. Men redan nu har två våningsplan med plats för 200 bilar öppnats.
Vid Correns besök hade dock endast ett fyrtiotal bilister hittat hit. Micael Antamo berättar att man medvetet hållit inne på informationen om smygöppningen eftersom parkeringshuset fortfarande är en byggarbetsplats.
– Vi dubblar antalet platser för besökare. Det löser kanske inte parkeringssituationen, men det kommer att underlätta, säger han.
Den närmsta tiden kommer det inte att finnas någon direkt ingång till sjukhuset från p-huset. Detta på grund av omfattande byggnationer i norra änden av sjukhusblocket. Besökarna måste därför promenera till den södra entrén.