Skredrisk stoppar över 100 bostäder i Ljungsbro

Risken för jordskred gör att ett stort byggprojekt i Ljungsbro stoppas. Planen var 135 nya bostäder och en förskola nära Motala ström.

Marken sluttar brant ner mot Motala ström i Ljungsbro. Det gör att risken för skred i den lerhaltiga marken är stor.

Marken sluttar brant ner mot Motala ström i Ljungsbro. Det gör att risken för skred i den lerhaltiga marken är stor.

Foto: Åke Alvin

Linköping2021-06-20 08:00

SGI (Statens geotekniska institut) har pekat ut Motala ström mellan Berg och Borensberg som ett område med hög risk för jordskred, något vi berättat om i en tidigare artikel

Flera skred har också inträffat vid strömmen genom åren, bland annat inne i Ljungsbro, vid Nykvarns kraftverk och vid Kungsbro. Kommunen sade i höstas nej till tio nya villor som Cloettas ägare ville bygga i Ljungsbro, just med hänvisning till skredrisken.

Nu har kommunens plankontor kommit fram till att det inte heller går att garantera säkerheten om man bygger i området nordost om bron vid Cloetta, intill Hällestadsvägen.

Där ansökte markägarna, Familjen Erichsen AB och Ulf Johansson, 2014 om att få bygga bostäder. Det rörde sig från början om 160 bostäder, något som under resans gång bantades till 135. En förskola för 140 barn planerades också. Marken var utpekad som lämpligt bostadsområde i kommunens översiktsplan för Ljungsbro. 

Ett detaljplanearbete inleddes 2015 och den nya detaljplanen var nästan klar när de geotekniska utredningarna fick kommunens tjänstepersoner att dra i handbromsen.

En anlitad konsult kom fram till att det inte går att avleda vatten på ett kontrollerat sätt vid skyfall och att detta kan leda till erosion och skred. Risken tros öka i takt med klimatförändringarna som väntas ge ökade regnmängder. 

Borttagen vegetation, fler hårdgjorda ytor och byggnation skulle också öka risken, enligt kommunens utredning som drar denna slutsats: "Det innebär att marken som ena dagen är en stabil slänt, andra dagen kan förändras till en vattenmättad lerklump med skred ner mot ravinen".

Markägarna hade, med tanke på skredrisken, föreslagit att bygga en bit från krönet, men det har inte bedömts som en tillräcklig säkerhetsåtgärd.

Det officiella beslutet att lägga ner arbetet med detaljplanen väntas fattas av samhällsbyggnadsnämnden på onsdag. 

SGI kommer under de närmaste åren att undersöka marken längs Motala ström närmare.

En av markägarna, Ulf Johansson, har även ansökt om att få bygga cirka 190 småhus längre bort på Hällestadsvägen, vid korsningen med Björkövägen. 

Även det området är utpekat som blivande bostadsområde i översiktsplanen. Politikerna i samhällsbyggnadsnämnden har gett klartecken till att påbörja arbetet med en detaljplan där, men det arbetet väntas inte komma igång förrän 2024. 

Här skulle det bli 135 bostäder och en förskola, men plankontoret anser att skredrisken är alltför stor i området.
Här skulle det bli 135 bostäder och en förskola, men plankontoret anser att skredrisken är alltför stor i området.
Karta: Hällestadsvägen Ljungsbro
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!