Ris och ros till skolförslag

Förslaget till ny skolorganisation i Malmslätt får både ris och ros. Bra att låta högstadiet vara på egen skola tycker några. Dåligt för de minsta, anser andra. Och flera menar att det vore bättre att vända på förslaget.

Foto:

LINKÖPING2013-04-04 06:30

Corren berättade i lördags att skolorganisationen i Malmslätt ses över. Kommunen har presenterat ett förslag som innebär att Kärna blir F-6 skola (från förskoleklass till och med år 6) och Tokarpsskolan blir högstadium. Ambitionen är att förändringen ska genomföras till läsårsstarten 2014.

Jens Johansson och Camilla Wiggur har fyra barn. Tre som ännu inte börjat skolan och en son som kommer att få byta skola på högstadiet om förslaget går igenom.

­ Det är bra att man håller isär högstadiet och F-6, tycker Jens Johansson. Det är också bra att högstadieeleverna kommer längre bort från affären. Då kanske fler äter skollunchen istället för att gå och handla något.

Camilla Wiggur har funderingar över hur förändringen ska organiseras.

­ Hur ska man göra med lokaler och lärarbyten? undrar hon. Egentligen är Tokarpsskolan mer byggd för låg- och mellanstadierna, hur ska det lösas. Kanske borde de tänka om och göra tvärtom – låta Kärna ha högstadiet och Tokarp F-6.

Per Tyrén är pappa till två barn som idag går i förskoleklass och år 3 på Tokarpsskolan. Han konstaterar att det finns olika åsikter kring förslaget med uppdelning mellan skolorna. Själv ser han positivt på förslaget att de mindre barnen går på en skola och högstadieeleverna på en annan.

­ När man gått ut sexan är det roligare att få komma till en skola med litet äldre barn, säger han.

För familjen är skolvägen inget problem eftersom barnen åker skolskjuts.

­ Det är värre för dem som måste börja skjutsa.

Anders Grimlycke har en dotter som, med nuvarande förslag, får byta från Kärna till Tokarpsskolan när hon börjar nian.

­ Idén med uppdelning mellan skolorna är bra om förutsättningarna är de rätta. Men jag är inte så säker på att Tokarpsskolan är byggd för att vara högstadieskola, säger han. Dessutom saknar jag en plan på hur man ser till elevernas behov - hur ska man lösa övergången mellan skolorna och hur ska man se till att betygssättningen inte drabbas?

Av den anledningen, berättar han, har han bett kommunen kalla föräldrar till högstadieelever till ett nytt möte.

­ Om det inte kommer någon kallelse, tänker jag själv ordna ett sådant möte. Det är viktigt att vi agerar nu, eftersom beslutet om förändrad skolorganisation ska fattas i maj.

Ett trettiotal föräldrar med barn på Tokarpsskolan har ställt sig bakom ett brev till berörda politiker och tjänstemän. De vill att man behåller F-6 eller åtminstone F-3 på båda Kärna och Tokarps skolor.

Att de små barnen ska ha en säker och nära skolväg är ett av deras argument för detta. Ett annat handlar om riskerna för en försämrad trafikmiljö vid Kärna skola om fler föräldrar börjar skjutsa sin barn.

I brevet uttrycker de oro för elevflykt om Tokarpsskolan blir högstadium. De tror att många sannolikt då väljer att ta bussen in till stan istället för att promenera till Tokarp. Kärna skola lyfts fram som det bättre alternativet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om