Den centerpartistiska riksdagskandidaten hade flera politikerkollegor, från andra partier, vid sin sida när konsultfirman 2050 Consulting bjöd in till klimat- och miljödebatt vid Cleantech Park i Linköping. Marlene Burwick (S), Margareta Fransson (MP) och Martin Kinnunen (SD) närvarade som nu sittande riksdagsledamöter medan Patrik Karlson (L), förutom Demirok, var där som riksdagskandidat. Erik Östman (M), ordförande i Linköpings barn- och ungdomsnämnd, fick i sista stund hoppa in som vikarie för kandiderande Joanna Sjölander (M) samtidigt som Kristdemokraterna och Vänsterpartiet saknades.
– Det är viktigt att prata med de politiska partierna redan nu, trots att det är långt kvar till valet. Min bild är att partierna egentligen är väldigt överens i klimatfrågan men att vi har en debatt som är ganska polariserad. Jag hoppas att vi kan komma ett steg förbi den populismen här i dag, sa moderatorn Mikael Karlsson, vetenskaplig rådgivare för 2050 Consulting.
Debatten, eller snarare politikerutfrågningen, tog bland annat avstamp i de svenska klimatmålen, energiomställningen och de politiska styrmedlen. Med på länk, för att inleda och sätta ton för debatten, var två företagsledare.
En av dem var Sofia Leffler Moberg, hållbarhetschef på Postnord:
– Vi har, som företag, en stor roll i klimatomställningen för transporterna på den svenska och nordiska marknaden. Vi har tusentals fordon som kör runt på våra vägar. Av våra utsläpp kommer en tredjedel eller en fjärdedel, beroende på hur man räknar, från våra egna fordon. 2030 ska vi vara fossilfria.
– För oss är det viktigt att den massiva elektrifieringen i samhället inte ligger på enskilda aktörer att lösa och sedan krävs tydliga riktlinjer från politiken. Vi sitter med andan i halsen inför varje budget när vi inte vet hur mycket till exempel biodrivmedlen kommer att kosta.
Med en gul, en grön och en röd lapp fick politikerna, under utfrågningen, svara på en rad raka och konkreta frågor. Bör Sveriges klimatmål om nettonollutsläpp 2045 skärpas med ett nytt riksdagsbeslut? Behövs ytterligare klimatpolitiska styrmedel för att nå de mål som är uppsatta i dag? Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas representant, hade vid flera tillfällen en annan uppfattning än övriga.
– Ett nytt paket håller på att förhandlas på EU-nivå och det kan hända att EU:s klimatpolitik blir så omfattande så att de nationella målen spelar ut sin roll fullständigt. Den här klimathysterin i svensk politik måste avta. Vi behöver fler konkreta åtgärder och inte fler beslut om nya mål, konstaterade Kinnunen och sa följande om styrmedlen:
– Vi får vara försiktiga så att vi inte bara flyttar utsläppen till andra länder.
Som ett sista segment fick politikerna, under 20 sekunder, svara på frågan vad som krävs för att bland svenska folket skapa acceptans för klimatpolitiken och de livsstilsförändrande åtgärder som krävs.
– Det ena är att vi måste visa att läget är allvarligt. Sedan behöver vi förändra den här stora klimataktivismen som finns till politiskt engagemang. Till sist måste vi stifta lagar. Titta bara på förbudet mot att röka på restauranger, det går och många är beredda på att ställa upp, svarade Margareta Fransson (MP).
– Det krävs sans och balans. Vi måste fatta långsiktiga beslut som inte får stora negativa konsekvenser för människor, sa Erik Östman (M).