Han kritiserar Berzanfallet: "Har uppenbart brustit"

Liberalernas skolpolitiska talesperson dömer Linköpings kommun hårt för att inte omplacera den elev som äter skollunch på samma skola som den elev han knivhögg 2018. "Helt oacceptabelt", säger han.

Riksdagsmannen Roger Haddad (L) menar att lagstiftningen inte har hängt med. "Samverkan mellan polis, socialtjänst och skola måste blir bättre." På måndagen besökte han Berzeliusskolan i Linköping.

Riksdagsmannen Roger Haddad (L) menar att lagstiftningen inte har hängt med. "Samverkan mellan polis, socialtjänst och skola måste blir bättre." På måndagen besökte han Berzeliusskolan i Linköping.

Foto: Julia Djerf

Linköping2020-10-12 17:00

– Det här bekräftar återigen det orimliga i att ett brottsoffer ska tvingas byta skola. Det är oerhört allvarligt och oacceptabelt och ska inte få förekomma, säger Roger Haddad (L), riksdagsledamot och vice ordförande i utbildningsutskottet.

På måndagen var han i Linköping för ett nedslag på Berzeliusskolans gymnasiesärskola, men inför sitt besök hade han också fått ta del av vår rapportering om de två elever som blivit föremål för debatten om trygghet för brottsoffer i skolan. För två år sen knivhöggs en 13-årig elev på skolgården och sen några veckor äter den som utdelade knivhugget i samma matsal. Offret har erbjudits anpassningar, men förövaren ska fortsätta äta där.

– Det här är helt feltänkt. Det här skulle egentligen inte behöva vara så komplicerat då det inte handlar om undervisning utan är en matsalsfråga. Jag tycker skolledningen har gjort det alltför komplicerat för sig och skapat andra, större problem.

undefined
Här, på platsen där den då 13-åriga eleven blev knivhuggen, träffade vi på måndagen Roger Haddad (L) för att diskutera det aktuella så kallade "Berzanfallet".

Roger Haddad är tydlig med att en ung förövare som sonat ett brott genom olika insatser, också ska in i skolgång igen. I det här fallet, menar han, borde kommunen ha förhindrat att eleven som knivhögg placerades vid samma enhet från början. Berzans enhetschef, Magnus Johansson, har tidigare sagt att skolan inte ska känna till allt om en placerad elevs bakgrund och har hänvisat till socialtjänstens sekretess.

– Han har rätt i den mening att alla inte ska veta allt, men en central funktion som en rektor som ansvarar för trygghet bör få känna till sån här information. Tanken är ju att en kommun ska samordna insatser kring elever och i det här ärendet har det uppenbart brustit, säger Haddad.

Inom ramen för januariavtalet har Liberalerna på nationell nivå fått igenom en utredning för att skärpa och förtydliga skollagen kring just avstängning och omplacering av elever samt vilka befogenheter en rektor har. Enligt enkäter som gått ut till rektorer på uppdrag från Skolverket är det få rektorer som använder sig av disciplinära åtgärder.

– I en sån här situation tycker jag att är en skola det minsta osäker, så ska man fatta beslut om omplacering i alla fall och pröva paragrafen. Allt är inte reglerat till varje kommatecken i en lagstiftning, utan ibland måste man också våga pröva den som skol- och kommunledning. Överklagar någon, får beslutet prövas i domstol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!