Den 27 september tillträdde de nya ledamöterna i Sveriges riksdag. 17 av totalt 349 mandat tillhör Östergötland och den så kallade Östgötabänken. Här sitter bland andra Muharrem Demirok (C), Clara Aranda (SD), Juno Blom (L) och Teresa Carvalho (S) – som alla har en koppling till Östergötland. Samtidigt finns det faktiskt östgötska kopplingar även utanför Östgötabänken.
Jakob Forssmed (KD), ledamot för Stockholms län, har kopplingar till Ydre och är ett exempel. Mikael Oscarsson (KD), som kommer från Ödeshög och är en av Uppsala läns ledamöter, är ett annat. I en av Skånes valkretsar återfinns även Emma Berginger som, sedan 1,5 år tillbaka, har flyttat tillbaka till Linköping.
– Jag är född och uppvuxen på en gård utanför Ljungsbro och har fått möjlighet att flytta tillbaka dit med min man och två barn. Det är fint att vara närmre resten av min familj men jag har också haft en längtan tillbaka till den östgötska landsbygden, säger hon.
För 16 år sedan, efter ett kort uppdrag som ersättare i barn- och ungdomsnämnden, flyttade Emma Berginger från Linköping till Lund. Efter valet 2006 fick hon ett uppdrag i motsvarande nämnd i Lund och har sedan dess klättrat inom den politiska hierarkin. Efter valet 2010 blev hon Miljöpartiets främsta partiföreträdare i opposition. Fyra år senare utsågs hon till kommunalråd med ansvar för klimat och trafik samt vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i tekniska nämnden.
– Inför valet 2018 skulle den riksdagsledamot som har suttit för Miljöpartiet i Skåne läns södra dra sig tillbaka och "pitchade" då idén om att jag skulle ta över. Det var ett drömuppdrag för mig att sitta i riksdagen och något som jag, när jag började att engagera mig politiskt, aldrig trodde skulle vara möjligt.
Inför årets val toppade Emma Berginger Miljöpartiets lista i valkretsen "Skåne läns södra" trots att hon bodde i Linköping. Hon fick totalt 604 personkryss.
När det gäller riksdagen, behöver man inte vara bosatt där man kandiderar?
– Nej, det finns inga formella krav på det, men sedan är det ofta så att partierna tycker att det är bra om man är bosatt i sin valkrets. Jag har varit mån om att hålla kontakten med min valkrets, alltså Lund med omkringliggande orter. Det kommer jag fortsatt att göra men jag ser också fram emot att engagera mig mer i Miljöpartiet här i Linköping och Östergötland, säger Emma Berginger.
Du funderade aldrig på att kandidera här i Östergötland istället?
– Jag tänkte att vi redan har en väldigt stark riksdagsledamot som representerar länet, Rebecka Le Moine, och det hade varit onödigt att utmana henne – särskilt när jag fortfarande hade en så tydlig bas i Skåne.
Hur tänker du inför kommande val?
– Jag har aldrig varit så pass strategisk så att jag tänker så långt fram i tiden men jag ser fram emot att lära känna MP i Linköping och länet och sen får vi se vad de tycker jag är lämplig som i kommande val – och vad jag själv vill.
Under den gångna mandatperioden har Emma Berginger varit en del av riksdagens trafikutskott. Den här mandatperioden kommer hon att tillhöra försvarsutskottet. Ett uppdrag som är aktuellt med tanke på Ukraina-kriget och situationen i Europa.
– Jag har varit väldigt nyfiken på internationell politik, inte minst med tanke på allt som händer i vår omvärld. Det kommer att vara ett tungt uppdrag, säger Emma Berginger.