Ridskolan hotas av stängning – igen

Magnus Andersson som driver ridskola i Ralstorp söder om Linköping fick vara glad i några veckor. Han vann över Linköpings kommun, men sen överklagade kommunen.

Motgång. Magnus Andersson, Ralstorp, fick rätt av länsstyrelsen. Sen överklagade kommunen.

Motgång. Magnus Andersson, Ralstorp, fick rätt av länsstyrelsen. Sen överklagade kommunen.

Foto: Per Olsson

LINKÖPING2018-03-18 08:00

Ridskolan i Ralstorp blev ett ärende för kommunen när Magnus Andersson började bygga nytt stall hösten 2016. Han gjorde misstaget att börja utan bygglov och dessutom på mark som han inte ägde utan arrenderar av kommunen.

När det upptäcktes blev själva ridskoleverksamheten också ifrågasatt.

Bygg- och miljönämnden i Linköpings kommun fattade därför två beslut i början av 2017. Dels att de påbörjade byggnadsarbetena skulle avbrytas och marken återställas, dels att ridskolan skulle upphöra. Det här blev en nyhet i mars förra året.

– Jag är ju inte så van och kunnig i att skriva till myndigheter, men efter att Corren skrev förra gången så blev jag faktiskt uppringd av en politiker från Mjölby som ville hjälpa mig att få rätt. Hon sa hur jag skulle göra och vad jag skulle skriva, berättar han.

Han överklagade kommunens beslut och vann. Länsstyrelsen upphävde båda besluten och gav kommunen bakläxa. Länsstyrelsen skriver bland annat att det inte kan betraktas som en betydande olägenhet att det finns hästar i ett område med lantlig karaktär.

– Det känns ju ändå som en ganska stor framgång för en okunnig människa att vinna mot en kommun, man känner sig ju ganska liten, säger Magnus Andersson.

Därefter blev det motigt igen. Linköpings kommun överklagade länstyrelsens beslut.

I praktiken fungerar det så att Magnus Andersson kan fortsätta med sin ridskoleverksamhet så länge processen pågår.

– Vi har ju elever som började på Ånestad 1962 och det här är ju ett sätt för mig att ta ansvar för dem, de är ju gamla nu, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!