Bland gungorna, rutschkanorna och klätterställningarna på aktivitetsparken i Lambohov träffar vi Richard Lilja. Det är på lekplatser som denna som han tillbringar den mesta av sin arbetstid. Han är en så kallad lekplatsinspektör på Thormans Entreprenad och hans uppdrag är att säkra lekplatser.
– Det började med att jag skottade lite snö för att hjälpa till medan jag pluggade. Sen blev jag kvar för att jag trivdes.
Richard började inspektera lekplatser för tio år sedan, men det var först 2015 som han blev certifierad besiktningsman.
Innan han började jobba som lekplatsinspektör läste Richard till fritidspedagog. Han säger att han har aldrig haft ett tydligt drömjobb, utan har varit öppen för alla möjliga arbeten.
– Jag har alltid halkat in på ett bananskal. Jag har inte sökt ett jobb i hela mitt liv – det har bara varit slump och headhunting.
Att han fastnade för detta yrke var på grund av friheten, flexibiliteten och variationen på arbetsuppgifterna, även om det kan bli långtråkigt ibland och att man ibland får göra samma sak dag ut och dag in.
– Jag trivs med friheten. Just det här med att det är både ute och inne. Att jag får både vara ute och vara praktisk och inne på kontoret och fixa protokoll. Jag styr själv ganska mycket över mina dagar så länge jag gör det jag ska.
Vad ingår i kunskapsbanken som lekplatsinspektör?
– Det finns en himla massa regler. I grunden är det plan- och bygglagen som säger att lekplatser måste vara säkra. Det är en ganska luddig formulering. Sen har vi en Europastandard med bland annat regler om avstånd, mått och hur hård och mjuk sanden måste vara.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
– Det kan se väldigt olika ut. När jag besiktar mycket så är det kanske fifty-fifty att jag är ute och kollar och gör anteckningar och gör själva besiktningen. Halva tiden sitter jag på kontoret och skriver protokoll och pratar med kunder.
Men Richards jobb är väldigt beroende av vädret. Det blir inte så mycket att göra utomhus under vinterhalvåret. Det är framför allt mars till september–oktober som han inspekterar lekplatser.
I jobbet ingår det både mindre besiktningar, en gång i månaden, och årsbesiktningar som är mer djupgående.
Och även om Richards jobb går ut på att göra lekplatser säkra säger han att man inte ska göra dem för säkra.
– Barn måste få slå sig. Det står till och med i standarden att vi inte ska bygga för säkert. Det vet jag att man ofta får kritik för. Det finns väl kanske nån fog i det att det byggs lite för säkert. Det blir ingen utmaning. Ingen riskmedvetenhet för barn i moderna lekplatser för att de är så himla säkra.
Vad tycker du – hur säkert ska det vara?
– Det måste finnas risker för människor och barn. Man måste få utvecklas och lära sig att ta risker. Jag tycker att det viktiga är att vi bygger bort de allvarliga riskerna, att någon kan bli invalidiserad, blind eller dö. Att ett barn får en hjärnskakning eller bryter en arm är sådant som kan hända.
Richard har ett fast jobb, men han är osäker om det kommer att behövas många fler lekplatsinspektörer. En undersökning som kom ut i april i år visar att hälften av landets kommunala lekplatser har försvunnit de senaste 25 år – det påverkar yrket.
– Det läggs ner många lekplatser för att det är ganska dyrt att ha dem. Det är jättetråkigt. Jag tycker det är synd att många av de små stadsdelslekplatserna försvinner.