Det har bygg- och miljönämnden beslutat, sedan miljökontoret påpekat att skolan är utsatt för alltför höga ljudnivåer. Flygplatsen ligger bara 600 meter bort. Skolan finns inom det område där maximalvärdet 90 decibel överskrids och ekvivalentnivån över dygnet är mer än 55 decibel vid byggnadens utomhusfasad.
Tidsfrist till nyårMiljökontorets krav var att Resursskolan Tinnerbäcken skulle flytta redan till den 1 augusti, något även nämndens ledamöter från S och MP höll med om.
De borgerliga allianspartierna valde däremot att skjuta fram flytten till 31 december, en tidsfrist som oppositionen reserverade sig emot.
Acceptera eller överklaga?Resursskolan Tinnerbäcken drivs av barn- och ungdomsnämnden med högst åtta högstadieelever.
– Vi kan säkert hitta nya bra lokaler till dessa elever, fast när vi fått det formella beslutet ska jag ta upp med barn- och ungdomsnämndens presidium om vi ska acceptera eller överklaga det, säger barn- och utbildningschef Lars Rejdnell.
Kan skolan flyttas snabbare än till årsskiftet?
– Rent generellt är det lättare att flytta en skola till ett nytt läsår än mellan två terminer, svarar Lars Rejdnell.
”Bättre lämpade arenor”I en skrivelse inför bygg- och miljönämndens möte ville Lars Rejdnell ha dispens för en avveckling av skolan. Han motiverade det bland annat med att eleverna vistas i mycket begränsad utsträckning utomhus. Dessutom, skrev han, att skolan har tillgång till minibuss som gör att ”utomhusaktiviteter bedrivs på bättre lämpade arenor än utanför skolbyggnaden”.
NyetableringResursskolan Tinnerbäcken flyttade in i lokalerna i kvarteret Mekanikern vid Gamla Tanneforsvägen i höstas, men underlät att anmäla detta till miljökontoret. Anneli Hammarström, gruppchef på miljökontoret, hänvisar till kommunens översiktsplan för staden där kommunen bestämt att inga nya skolor ska etableras i bullerutsatta lägen. I lokalerna bedrevs tidigare yrkesinriktad undervisning för äldre elever.
– Då handlade det mer om arbetsmiljö. Nu gäller det en nyetablering med en mycket känsligare grupp. Alla grundskoleelever behöver en bra utomhusmiljö vid sin skola. Det här är en olämplig placering. Förhoppningsvis hittar man nu andra lokaler till dessa elever än i ett industriområde, säger hon.
Hagströmska kvarEnligt Annelie Hammarström har miljökontoret inga planer på att kräva att även Hagströmska gymnasiet med 110 elever i samma kvarter ska söka andra lokaler.
– Det är ett befintligt gymnasium med äldre ungdomar, medan Resursskolan Tinnerbäcken är en nyetablering med yngre barn. Där sätter vi ned foten nu för att markera att kommunen måste följa sin egen överenskommelse i översiktsplanen, säger hon.