Lokalen i butikskomplexet Gyllenhuset, där LHC-shopen tidigare låg, är över 200 kvadratmeter stor. I förra veckan kunde vi avslöja att fastighetsägaren, Lundbergs Fastigheter, har ansökt om ett bygglov hos kommunen – ett bygglov som ska möjliggöra etableringen av ett nytt salladsbarskoncept. Företaget bakom satsningen är Holy Greens med grundaren David Egonson.
– Vi vet att både människor och världen mår bra av vårt koncept och Linköping, med sin storlek och sin fina stadskärna, är givet för oss. Vi hade etablerat oss tidigare om vi hade hittat rätt lokal för det, förklarar han.
Kedjan öppnade sin första salladsbar för nio år sedan, i Helsingborg, efter att David Egonson hade lämnat sitt jobb på en advokatbyrå. Avsaknaden av nyttiga lunchalternativ gav honom idén – som han förverkligade med Nebo Pavicevic.
– Jag vantrivdes med mitt jobb, jag hade tagit ett ungdomligt felbeslut och målat in mig lite i ett hörn med höga studieskulder, så jag började må allt sämre. För att ta mig ur svackan började jag träna vilket ledde till ett kostintresse. När jag bytte ut den industrialiserade maten mot naturliga råvaror blev mitt mående bättre, berättar Egonson.
– Vi öppnade den första salladsbaren med de recept och den mat som hade förändrat vår hälsa. Nu är vår vision att göra hela Sverige så hälsosamt och hållbart som möjligt, fortsätter han.
Etableringen i Linköping blir den 23 restaurangen och den elfte staden sedan starten. Avhämtning kommer att kombineras med servering med plats för ett 70-tal gäster. Den nya salladsbaren leder till ett tiotal arbetstillfällen.
– Vår meny består av sallader och "hot bowls", berättar Egonson.
Finns det en risk att ni växer för snabbt?
– Ja, och det är därför vi har väntat sju år med att växla upp på det här sättet och etablera oss i mellanstora städer.
Hur ser ni på konkurrensen från andra aktörer?
– Linköping är en kulinarisk stad men vi tycker att det finns få i vår nisch – hälsosam premium-mat.
Samtidigt medger grundaren att det finns utmaningar med en etablering i en mellanstor stad.
– Det har kanske inte funnits ett koncept som vårt i de här städerna tidigare och därför får vi utbilda lite, bryta fördomar och bevisa hur gott och mättande den här typen av sallader faktiskt kan vara, konstaterar han.
Målet är att den nya salladsbaren ska öppnas under senvåren.