Mindre kött, mera grönsaker. Stångs magasin slänger ut sin gamla à la carte-meny, och ersätter den med ... mera grönt!
– Vi slutar inte med kött. Men vi kommer att köpa in mindre kött i framtiden. Det är ett risktagande, eftersom vi inte vet exakt hur gästerna ska reagera. Men vi ser att det kommer en stark trend där många efterfrågar mer grönt. Med mindre kött kan vi också satsa på bättre kvalitet, mer närodlat och ekologiskt, säger restaurangchefen David Weinhandl.
Menyskiftet underlättar eftersom köket kan planera tillagningen bättre, och minska svinnet. Det är också ett sätt att närma sig en nivå högre i Krav-certifieringen. Restaurangen Stångs magasin är prisad och omnämnd i den åtråvärda White guide.
Äventyrar förändringen era ambitioner där?
– White guide är här en gång om året. Det är en bonus. Men vi har gäster varje dag. Det går inte att bygga en verksamhet på White guide, säger David Weinhandl.
Enligt köksmästaren Jonas Alvin spelar de fina guiderna inte så står stor roll som man kan tro.
– Nej, vi märker att man hittar oss via andra sajter och sociala medier snarare än i White guide.
Nu tänker man erbjuda två fyrarättersmenyer, en med grönt i fokus och en traditionell. De har också testat nya recept där svenska råvaror fortsätter att ta plats. En nykomling är svensk bläckfisk.
– Det är en bifångst som fiskarna tidigare slängde tillbaka i havet. Men våra kalla, svenska vatten är verkligen utmärkta för kvaliteten, säger Jonas Alvin.