I slutet av 2023 öppnade den vietnamesiska restaurangen Eatnam i Linköping. Den familjeägda verksamheten som driver tre restauranger i Stockholm tog över Hey Lucys tidigare lokal på Ågatan. Nu har restaurangen bytt namn till Bistro Cô Minh. Den ägs numera helt av Minh Ly som ingår i familjen och som har jobbat på restaurangen i Linköping sedan i maj förra året.
Eatnam kallar sitt koncept för "fast food bistro" där kunden beställer maten i kassan eller via en QR-kod vid bordet.
– Vi går ifrån det en del eftersom vi inser att det är mer anpassat till storstadsbornas beteenden. Där är folk mer villiga att gå ut, äta och gå därifrån. Det är mer drop in och take away. Så är det inte riktigt i Linköping, här vill folk gärna boka bord innan, sitta längre och umgås på ett sätt som man inte riktigt gör i Stockholm.
Varför tror du att det skiljer sig mellan städerna?
– Stockholmsfolket vill fortfarande äta snabbmat, men de vill äta bra mat. Och de är villiga att betala för den. Det är en stor kundgrupp med folk som reser och äter mycket ute. Men i Linköping är det mer en stor grej, ett event att äta på restaurang. Man sitter tillsammans med sina kalendrar och bokar datum innan.
Av den anledningen är det nu möjligt att boka bord och få service vid sin plats på Bistro Cô Minh. Men de som vill beställa vid disken eller via QR-kod kan fortsatt göra det.
– Jag har märkt att det finns tre grupper här. Gäster upp till 35 år beställer gärna via QR-kod. 35- till 55-åringar har inga problem att gå till kassan. Från 55 och uppåt föredrar många att boka innan och få bordsservice.
Minh Ly poängterar att Eatnam har gått bra i Linköping, men hon tror det går att göra restaurangen ännu mer lönsam. I ryggen har hon kvar samma personal.
Men krävs det inte fler anställda när ni ska ha bordsservice också?
– Jo, vi behöver vara minst en till i alla fall.
Det innebär ju en högre kostnad, betyder det att maten blir dyrare?
– Nej, vi har samma priser. Sedan får vi se hur det går och utvärderar efter det.
Menyn är i stort sett densamma som innan. En rätt har bytts ut och en ny efterrätt har tillkommit efter önskemål från gästerna.
– Flera har bett oss: snälla kan ni inte ha pankofriterad banan på menyn, det är ingen annan som har det.
Kommer ni hålla er till den nya menyn ett tag framåt?
– Jag kommer att byta ut lite, men det ska fortsatt vara vietnamesiska rätter.
Vilken tror du blir den tuffaste utmaningen?
– Det är om folk undrar: va, är det inte Eatnamn längre, är det lika bra? Men det är ju samma personal, bara ett annat bolag.