Zero waste-restaurang öppnar i Ebbepark

Efter sommaren öppnar en ny restaurang i Ebbepark. Det är matkreatören Andreas Landén, som även driver restaurang Jord, som etablerar sig i området.

Den nya restaurangen kommer ta plats i lokalen i Mattverkstan där Gotthards Kök och Matsalar idag finns.

Den nya restaurangen kommer ta plats i lokalen i Mattverkstan där Gotthards Kök och Matsalar idag finns.

Foto: Max Wahlund

Linköping2022-03-15 09:22

– Tanken med restaurangen i Ebbepark är att fokusera på zero waste, berättar Andreas Landén.

Restaurang Jord slog upp dörrarna 2018. Den nya restaurangen i Ebbepark, som än så länge saknar namn, kommer enligt ett pressmeddelande att ha fokus på dagens husman, konferens och catering, till skillnad från Jord som är en mer renodlad kvällsrestaurang.  

– Vi kommer alltså försöka minska matsvinnet, till exempel genom att arbeta med hela djur och grönsaker, och hjälpa producenter och dagligvaruhandeln med att ta hand om råvaror med vissa skönhetsfel, säger Andreas Landén. 

– Krokiga morötter smakar ju lika gott. Precis som på restaurang Jord kommer vi endast att servera svenska råvaror med lågt klimatavtryck. Vi kommer dessutom att köpa porslin, glas och bestick i second hand-butiker, berättar Andreas Landén.

Hur kommer det att funka ekonomiskt? Krogmarknaden är tuff i Linköping?

– Man ska ju gasa sig ur de tråkiga tiderna, så det är väl bara att köra, säger Andreas Landén.

– Man får hoppas att det landar bra när det är saker man tror på, att man ska kunna göra något bra för stan, för bönder som vill producera utan att produkterna ska slängas bort. Det har ju slagit väl ut hittills ändå.

Andreas Landén berättar om när han körde ett liknande koncept på Collegium i Mjärdevi för cirka fem år sedan. Det fanns inga bestämda rätter utan bara matkategorier. I varje kategori serverades en viss rätt till dess att den tagit slut. Då började en annan rätt, tills den tog slut, och så vidare.

Exakt som på Collegium blir det kanske inte på den nya restaurangen, men något liknande.

– Man kanske startar på måndagen med tillräckligt för 150 portioner och kör tills det är slut. Istället för att stoppa efter 100 och ha 50 över som man måste slänga.

Den nya restaurangen kommer ta plats i lokalen i Mattverkstan där Gotthards Kök och Matsalar idag finns. Deras avtal för Mattverkstan går ut till sommaren. 

– Det Andreas vill skapa i Ebbepark med fokus på kreativitet, hållbarhet och lokalproducerat passar verkligen perfekt in i områdets profil, säger Ulrika Backlund från Sankt Kors.

Den nya restaurangen kommer att inredas under sommaren vilket innebär att det kommer att vara stängt i lokalen i Mattverkstaden från början av sommaren till mitten av augusti. När restaurangen sedan öppnar betyder det också nya arbetstillfällen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!