Rengöring av imkanal inte längre lagkrav

Sotningsfirmor som hävdar att imkanalen enligt lag måste rengöras far med osanning. Det uppger Per Nisser, chef för förebyggande verksamhet vid Räddningstjänsten i Östra Götaland.

Det finns inte längre något lagkrav på att den så kallade imkanalen ska göras rent. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.

Det finns inte längre något lagkrav på att den så kallade imkanalen ska göras rent. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.

Foto: Mikaela Larm/arkiv

Linköping2017-04-08 21:25

Lagen och förordningen om skydd mot olyckor trädde i kraft den 1 januari 2004.

Här anges att kommunen i brandförebyggande syfte ansvarar för att sotning och att brandskyddskontroller utförs.

Av lagen framgår också att den så kallade imkanalen (köksfläktens anslutning till skorstenen) inte längre omfattas av kravet på sotning.

– Den person som påstår något annat ljuger. Men jag har ingen kännedom om firmor som skulle vara i farten i Östergötland och vill sälja på folk den här tjänsten genom att hävda att lagen föreskriver det, säger Per Nisser.

Att erbjuda någon att rengöra imkanalen är inte olagligt, påpekar Nisser.

Och eftersom ventilationsanslutningen inte längre omfattas av någon lag, kan i princip vem som helst göra det, menar han vidare.

– Men att kontakta folk och påstå att det måste göras för att lagen säger så är att fara med osanning.

– Om det faller under någon särskild brottsrubricering tänker jag dock inte kommentera. Det överlåtar jag till polisen att göra.

Thomas Agnevik, polisens presstalesperson, förklarar att han ännu inte kommit i kontakt med någon anmälan kopplad till något av del fall som omnämns i artikeln här intill, men förklarar att ett förfarande där någon försöker sälja en tjänst genom att sprida vilseledande information kan komma att rubriceras som försök till bedrägeri.

– Om det sedan sker en ekonomisk överföring är det att betrakta som ett fullbordat bedrägeri, säger han.

Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG) ansvarar för sotningsverksamheten i sammanlagt fem kommuner i Östergötland.

Dessa är, Linköping, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg.

– Det är viktigt att förstå att det inte är vi inom räddningstjänsten som utför själva arbetsuppgiften. Det hanteras av sotningsfirmorna som är anlitade för uppdragen.

Sylvia Rydström, kommunikationsstrateg på RTÖG uppger att sotarna som regel brukar skicka ut ett brev någon vecka i förväg till fastighetsägaren, för att på så vis förvarna om att man tänker göra ett hembesök.

– På så vis ger man kunden en chans att ändra tiden om den inte skulle passa, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!