Rena snurren i rondellen

Trafikanterna lever farligt i trafiken när de inte vet vilka regler som gäller. I Drottningrondellen i Linköping är det extra besvärligt. Åtta cykelöverfarter har trafikregler som kan tolkas på olika sätt.

Vilka regler som gäller för bilister och cyklister i Drottningrondellen i Linköping har blivit en het fråga.

Vilka regler som gäller för bilister och cyklister i Drottningrondellen i Linköping har blivit en het fråga.

Foto:

LINKÖPING2003-11-28 07:16

-- Den här rondellen är tveksam. Det går inte att med säkerhet säga vad som gäller i de olika in- och utfarterna, säger trafikinspektör Kenneth Åberg på trafikpolisen i Östergötland.

I Drottningrondellen, vid Drottninggatan - Nya Tanneforsvägen, finns en rödmarkerad cykelbana utanför cirkulationsplatsen. Cykelbanan korsar fyra gator och åtta överfarter. Cykelbanan går i nivå med gatan, den är alltså inte upphöjd som ett gupp eller liknande.

Platsundersökning

Kenneth Åberg anser att rondellen är lite knepig, eftersom trafikreglerna i och utanför rondellen kan tolkas på olika sätt.

-- Den här rondellen är en het potatis, och sker en trafikolycka mellan exempelvis en bilist och cyklist måste en juridisk bedömning ske, med platsundersökning, anser han.

Kenneth Åberg tar exemplet med Södra Promenaden i Norrköping, där en cykelbana korsar en huvudled, med parkområden på båda sidor. En trafikjurist från Vägverket och representanter från kommunen gjorde en platsundersökning, och vägen skyltades om med väjningsplikt för cyklister.

-- Men jag vill inte säga att situationen i Linköpingsrondellen är lika allvarlig, säger Åberg.

Lyckligtvis har hittills ingen olycka polisrapporterats i Drottningrondellen. Det kan bero på att trafikanterna är vilsna, de känner en otrygghet i rondellen och därför saktar farten.

-- Så länge folk kör försiktigt, och ingen olycka inträffar, flyter det på, säger Kenneth Åberg.

Olika alternativ

Men vilka regler gäller egentligen? En läsare, Kenneth Ullberg, undrar vilka rättigheter och skyldigheter cyklister har i rondellen. Han skriver så här:

-- Jag passerar ofta Drottningrondellen, där det finns en markerad cykelbana runt rondellen. Men jag vet inte hur man ska bete sig. Det finns ju så många olika alternativ, exempelvis bil in i, i och ut ur rondellen, eller cykla in i, i och ut ur rondellen. Vilka regler gäller i olika situationer?

"Kör försiktigt"

Kenneth Åberg har på plats granskat Drottningrondellen, och även rådfrågat kollegor. Han sammanfattar sina synpunkter på trafikplatsen så här:

-- Vilka trafikregler som gäller i korsningarna mellan cykelbanorna och in- och utfartsvägarna runt cirkulationsplatsen är svårtolkade enligt trafiklagstiftningen, just på den här platsen. Min uppmaning till trafikanter i de här korsningarna är att köra ytterst försiktigt och inte tro att man har några rättigheter framför andra. Det här gäller även för cyklister och förare av moped klass 2, som från en cykelbana korsar en in- eller utfartsväg utanför cirkulationsplatsen.

Bilister får stanna

Grundregeln i Trafikförordningen 2:a kapitlet, 1:a paragrafen gäller här liksom i alla andra trafiksituationer: För att undvika trafikolyckor skall en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna.

Åsikterna går isär om vilka regler som gäller. Kjell Ivung från kommunens gatuenhet anser att när det finns en väjningslinje har cyklisterna företräde. Bilisterna har alltså skyldighet att stanna.

Dennis Andersson, chef för Magnusons trafikskola, säger också att bilförare har väjningsplikt mot cyklister, både när de är på väg ut ur och in i den aktuella rondellen, eftersom det finns en väjningslinje på trafikplatsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!