Rektorn: "Nu har vi 72 kvigor kvar"

Polisen har inlett den tekniska undersökningen efter branden på Vretagymnasiet. Men ännu är det inte klart vad som orsakade branden. På måndag återupptas undervisningen.

Cirka 130 mjölkkor och småkalvar dog i branden under natten till onsdagen.

Cirka 130 mjölkkor och småkalvar dog i branden under natten till onsdagen.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Linköping2020-01-16 14:45

Det var under natten till onsdagen som branden utbröt på Vreta utbildningscentrum. Trots stora ansträngningar kunde inte brandmännen rädda de cirka 130 nötkreatur – omkring 100 mjölkkor och 30 kalvar – som fanns i den brinnande byggnaden.

Skolledningen beslutade att ställa in all undervisning och skickade hem alla elever som bor på elevhemmet. Nu står det dock klart att undervisningen kommer att återupptas, enligt ordinarie schema, på måndag. Elever som bor på elevhemmet är välkomna att återvända till skolan redan på söndagskvällen. 

Elisabeth Bringer Hallberg, rektor på Vretagymnasiet, säger att ett 70-tal elever är direkt berörda av branden eftersom de utbildas om skötsel av nötkreatur. 

– De djur som dog var genetiskt värdefulla ur avelssynpunkt. Nu har vi 72 kvigor kvar. Men det räcker inte för att bygga upp en ny djurbesättning, säger rektorn.

Flera andra naturbruksgymnasier har erbjudit sig att ta emot elever från Vretagymnasiet. Även lokala lantbrukare är beredda att ta emot elever för praktik. 

– Naturbrukssverige är fantastiskt, säger Elisabeth Bringer Hallberg. 

På sikt måste ett nytt stall för nötkreatur uppföras. Det finns redan framtagna ritningar. Rektorn hoppas att processen kan skyndas på, men det beror mycket på om byggnadsprojektet måste upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling. 

– Vi befinner oss i en speciell situation och det är angeläget att skynda på processen.  

Polisens tekniker besökte brandplatsen redan på onsdagen. På torsdagen påbörjades den kriminaltekniska undersökningen på allvar. 

– Den tekniska undersökningen kommer att ske i flera steg. Teknikerna behöver först hjälp med att lyfta upp den instörtade takkonstruktionen för att kunna komma åt att göra undersökningen, säger polisinspektör Therese Aldén och fortsätter:

– Den tekniska undersökningen kommer att pågå i flera dagar.

Polisen upprättade först en anmälan om grov skadegörelse, men när omfattningen av branden stod klar ändrades rubriceringen till mordbrand. Det finns dock ännu inget som tyder på att branden var anlagd, men polisen kan inte utesluta att ett brott ligger bakom det inträffade.

– Vi kommer att hålla förhör med elever som befann sig på platsen när branden utbröt. Vi håller även skolledningen informerad om utredningen för att förhindra ryktesspridning, säger Aldén.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!