"De kriminella vet exakt vilka de ska värva"

Politiker tävlar nästan i att kräva allt hårdare straff mot ungdomsbrottslighet. Partierna besöker Skäggetorp, uttalar sig, fotograferar sig och går. Det imponerar inte på Sara Skagerström som vill se en konkret handling.

Sara Skagerström, rektor, vill att politikerna slutar använda Skäggetorp som politisk planka och gör något klokt tillsammans i stället. Det skulle vi alla i Linköping tjäna på, säger hon.

Sara Skagerström, rektor, vill att politikerna slutar använda Skäggetorp som politisk planka och gör något klokt tillsammans i stället. Det skulle vi alla i Linköping tjäna på, säger hon.

Foto: Jenny Eriksen

Linköping2021-03-23 08:30

– Politikerna ska sluta använda Skäggetorp som politisk plattform. De borde glömma politik och göra något klokt tillsammans. Det skulle vi alla i Linköping tjäna på, säger Sara Skagerström, rektor på Nygårdsskolan F-6 i Skäggetorp.

Här har hon jobbat i två år. Innan dess var hon rektor på en skola i Vikingstad. Dessa två rektorsjobb skiljer sig väldigt mycket åt.

– Det är svårt att förklara hur det är att jobba här. Man kan inte jobba i Skäggetorp om man inte brinner för att göra skillnad. Här lever familjerna under helt andra premisser än i Vikingstad. Föräldrarna är engagerade, men när de är upprörda skriver de inte mejl och de ringer inte heller. De kommer till skolan, vi möter dem och tar samtalen, säger Sara Skagerström. 

Och den efterlängtade skillnaden, som hon och personalen kämpar för, den ser hon på skolan. Samtliga elever i årskurs sex gjorde ett aktivt skolval till högstadiet. Det är ingen självklarhet här som på många andra skolor. Fem skolpersonal jobbade aktivt i två veckor med eleverna och föräldrarna. Det gav resultat. Men det var också en prioriteringsfråga.

– Samhället satsar pengar på skolan men det satsas ibland på helt fel saker. Alla har åsikter om vad man ska satsa på och det är inte heller lätt att veta vad som ger det bästa resultatet. Att ha jättemycket folk på skolan är inte alltid lösningen. Vi vill satsa på att ha två lärare i varje klassrum och en bra elevhälsa där vi till exempel har satsat på att ha en logoped på 80 procent. Jag tror att på det sättet kan varje elev få ut så mycket som möjligt av sin skolgång.

undefined
Sara Skagerström, rektor på Nygårdsskolan i Skäggetorp

Det går 250 elever på Nygårdsskolan och 98 procent av dem har ett annat modersmål än svenska. Hon tycker att de yngsta eleverna ska gå i en skola nära hemmet. Satsar man på extra studiestöd från början kommer de att lära sig svenska och allt annat som behövs. Hon tycker att tiden som barnen tillbringar på förskolan (bara 15 timmar i veckan eftersom många mammor inte jobbar eller är föräldralediga) är för kort och därför hamnar många barn i underläge redan från början.

– De allra flesta barn pratar svenska bara med personalen på förskolan och skolan. Men många av barnen som börjar förskoleklass hos oss har inte alls gått på förskolan. För dem är det ännu svårare.

På grund av lediga mammor får barnen inte heller gå på fritis. Det vill Sara Skagerström att politiker ändrar.

– Alla barn BÖR få gå på fritis efter skolan. Jag förstår när man säger att det inte finns personal på förskolan, att det är därför de bara får stanna 15 timmar i veckan. Men på fritis jobbar samma personal som i skolan, de är på plats. Så det finns både personal och utrymme. Det hade varit mycket bättre om elva- och tolvåringar får tillgång till fritis där de kan umgås med jämnåriga och träffa vuxna som jobbar på fritis än att de driver på köpcentrum.

Även om skolan gör mycket kan den inte göra allt. Sara Skagerström ser ibland ungdomar som säljer narkotika. Och de verkar vara väl organiserade.

– De kriminella som värvar ungdomarna vet exakt vilka de ska värva. De uppför sig supertrevligt och vissa vilsna, ensamma ungdomar kan inte motstå. Men det går att bryta det. Socialtjänsten måste ha ett kontor här i Skäggetorp. När eleverna lämnar skolan behöver vissa familjer stöd med barnen i hemmet. Socialtjänstpersonal kan inte jobba mellan åtta och fyra på sitt kontor i city. De måste vara tillgängliga när och var de behövs.

Hon har gjort en massa orosanmälningar till kommunens socialtjänst utan att ha sett att det har lett till någonting. Trots det tuffa klimatet söker sig personal till hennes skola. Många av de som jobbar har jobbat länge. De som inte pallar lämnar skolan snabbt.

– Vi har fantastisk personal. Vi backar varandra och vi gör skillnad. Men vi vill ha en förändring, den som skolan inte kan göra men som politiker kan. Vi vill inte ha några tomma ord.

Det som Sara Skagerström också har märkt är att många personer hela tiden flyttar in och många flyttar ut. Stor omsättning av människor påverkar både skolan och hela området. 

När Sara Skagerström bodde i Skäggetorp, som ung, kände hon alla sina grannar.

– Jag bodde här några år med min mamma och min syster.  Det är så grönt och fint här. Vi trivdes jättebra. Jag har bara positiva minnen från den tiden.

Karta: Nygårdsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!