Rektorn: ”Beklagar att utredningen tagit tid”

I dag är det noga med särskoleplaceringar, det får inte bli fel. Men analyser och tester tar tid – i Robins fall allt för lång tid.

Linköping2013-07-30 13:33

– Det beklagar jag, säger Ola Stenliden.
Han är rektor för gymnasiesärskolan vid Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping.

Den nya skollagen har skärpt kraven på säkerställande av att särskoleelever verkligen tillhör målgruppen. Linköpings kommun har i den andan tagit fram nya riktlinjer under förra läsåret.

– Det är många elevers situation som ska belysas så att vi ska kunna säkerställa att ingen blivit felplacerad, säger Ola Stenliden. Vi började med de elever som gått längst på skolan.

Utredning klar i maj
Tester och analyser har gjorts och i maj var Robin Neléns utredning klar. Den visade alltså att han inte hör hemma i särskolan.
– Jag kan inte uttala mig om en enskild elev, säger Ola Stenliden, men generellt kan jag säga att en situation som denna är mycket olycklig.
– Att placeringen inte har ifrågasatts på allvar tidigare under skoltiden och att utredningen tagit så mycket tid är bara att beklaga.

Flera alternativ
Nu finns det flera alternativ för Robin Nelén. Ett är så kallad yrkesintroduktion, en yrkesinriktad utbildning med både teori och praktik.
Ett annat alternativ är ”second chance” där utbildningen är arbetsplatsförlagd, kompletterad med basal teoretisk undervisning.

– Studiegången måste läggas upp helt individuellt, säger Ola Stenliden, den bygger på individens förutsättningar och önskemål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!