Det handlar om en typ av lek där personer inte får tillräckligt med luft och svimmar. I början av förra veckan upptäckte en lärare på Berzeliusskolan att några elever var ute på internet och tittade på klipp hur den farliga leken går till.
– Sedan har personal kommit på elever i skolan som ägnar sig åt det här. När de vuxna har frågat vad som pågår, har de fått veta vad eleverna gör, säger Jonas Gårdstam, rektor på Berzeliusskolan 7-9.
Har någon behövt uppsöka sjukvård?
– Nej.
Omgående gick mentorerna ut i klasserna och pratade med eleverna om riskerna med svimningslekar. Det skickades även ut brev till samtliga föräldrar.
– Sådant här sprider sig lätt som en löpeld och många hinner prova. Därför valde vi att gå ut i alla klasser och mejla föräldrarna.
Vad har klasserna sagt?
– De flesta eleverna förstår ju att det är något som kan vara farligt.
Vid ett par tillfällen de senaste åren har media uppmärksammat så kallade stryplekar på skolor i Östergötland. Jonas Gårdstam har hört att svimningslekar nyligen förekommit på minst en annan skola i Linköping. Han konstaterar att den här typen av aktiviteter kan komma i vågor på skolor.
– Men nu var det länge sedan det förekom stryp- eller svimningslekar.
Martin Golster, läkare och verksamhetschef på intensivvårdskliniken, reagerar när han får höra om svimningsleken.
– För en frisk person är det förmodligen inte livshotande, men det är idioti. Har man en annan sjukdom i botten är detta verkligen inte att leka med.
Om den som svimmar inte fångas upp kan personen slå i skallen och få hjärnskakning, eller i värsta fall en blödning i skallen. Under medvetslösheten finns alltid risk för att kräkas och få ner maginnehåll i lungorna, vilket är mycket allvarligt, konstaterar Martin Golster.
– Det är klokt att vuxna informerar om att det här är farligt.
Jonas Gårdstam har förhoppningar om att deras åtgärder kan ge effekt.
– Jag tror det i de flesta fallen. Nu har alla vuxna på skolan en vetskap att det har hänt. Alla håller ögon och öron öppna. Och de allra flesta eleverna inser ju att det inte är något man bör prova, när de har fått en förklaring.
Tror du det finns risk för en motsatt effekt när skolan går ut så här?
– Ju mer uppmärksamhet ett fenomen får, desto större risk att någon provar på det. Men upptäcker vi vuxna att ungdomar håller på med något potentiellt farligt Då måste vi gå ut och varna.